Срещи

Писателката Неда Антонова гостува в Добрич

На 13 ноември от 17,30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова" ще бъдат представени три книги на Неда Антонова

Писателката Неда Антонова гостува в Добрич


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 ноември от 17,30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова" ще бъдат представени три книги на писателката Неда Антонова - „Царица Елеонора Българска”, "Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица" и „Неговата любима“. Двете от тях отдавна нашумяха в литературното пространство, а третата току-що излиза и разказва за любовта между Ботев и Венета.

„Царица Елеонора Българска” не е исторически текст, още по-малко биографичен. Мисля го като разказ за това, с какво ни овъзмездява съдбата, когато ни е лишила от любов. Но не на принципа „Богатите също плачат”. Подходът е друг: „Любовта е сезон, а всичко останало е климат.”
Сп. „Факел”, от интервю на Румен Леонидов с писателката

 
„Тази книга е мисия, тя не е поредният роман“ – казва  издателят Румен Леонидов за новата книга на Неда Антонова „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица“ и допълва, че Неда Антонова има невероятно чувство за обобщение. „Когато се съчетае способността да проникваш в историята с една духовна чистота и вяра в доброто мисля, че така наречения продукт е повече от полезен и необходим.“
БНР „Хоризонт”◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИСАТЕЛКАТА

Неда Антонова е родена в с. Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист; редактор в художествената редакция на Военно издателство "Св. Георги Победоносец"; писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател на сп. "Отечество". Член на СБП от 1983 г. Автор на стихосбирката "Повторими неща"; на тетралогия исторически романи "Памет": "Войната свърши в четвъртък", "Не умирай вместо мен", "Ангела", "Приют за щастливи"; на трилогия за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички", както и на други романи: "Три кита в аквариума", "Лобният път на сърцето", "Надали", "Полугол и полугола", на трилогията "Вино": "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса"; на повестта "Ирма, жената на бог Марс"; на пиесите "И слезе Господ на земята", поставена в Театъра на армията, "Гълъб за сърдечни послания" и "Звезда от последна величина" - в телевизионния театър, "Асен, убиецът на Иванко" (2011). Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки, полски език. Има награди от Националния фонд "Развитие" и Националния център на книгата. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата "Златния меч" за най-добър разказ на списание "Български воин".


Автор: Сашо Николов
09.11.2015 г. 13:05
Посетено: 935
Етикети: Царица Елеонора Българска, Добрич, представяне на книги, Неда Антонова, Неговата любима, Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/22310-pisatelkata-neda-antonova-gostuva-v-dobrich