Срещи

Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ“ гостува в Пловдив, Виена и Ню Йорк

За романа „Една и съща нощ“ Христо Карастоянов бе отличен с наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ 2014 г. и наградата „Дъбът на Пенчо“

Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ“ гостува в Пловдив, Виена и Ню Йорк


◊ СЪБИТИЯТА

За последния си роман „Една и съща нощ“ (изд. април 2014), в който описва последните години на големия български поет Гео Милев, Христо Карастоянов бе отличен с наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ 2014 г. и наградата „Дъбът на Пенчо“.

Година и половина след издаването на книгата, Христо Карастоянов продължава да получава покани за срещи с читатели и номинации за награди. Община Русе обяви краткия списък на номиниранито за Национална награда „Елиас Канети“ и романа „Една и съща нощ“ е сред тях. Книгата се радва и на голям читателски интерес.

• На 27 октомври, броени дни преди Деня на народните будители, Христо Карастоянов гостува в Пловдив за участие в Литературен салон „Spirt and Spirit“, който ежеседмично се случва в Клуб "Петното на Роршах" в Пловдив от 19 ч.

• На 28 октомври по покана Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ - Пловдив писателят ще се срещне с ученици.

• През ноември Христо Карастоянов ще представи романа „Една и съща нощ“ във Виена. Той ще чете на 05 ноември 2015 в Galerie Parterre, Salle 1 по покана Български културен институт „Дом Витгенщайн“ в рамките на Tagebuchwoche (седмица на биографичната книга).

• Предстои участие в Преводаческата лаборатория на Writers Omi at Ledig House (работа върху превода на преводача Изидора Анжел на романа му „Една и съща нощ” - The Same Night Awaits Us All: Diary of a Novel); дискусия в Words without Borders (WWB - организация с идеална цел за превод, публикуване и популяризиране на най-доброто от световната литература); среща, литературно четене и дискусия с читатели в Генералното консулство на РБ в Ню Йорк върху превода на романа „Една и съща нощ”, с модератор Рос Уфберг от издателство New Vessel Press; работа с редактори от Open Letter (университетско издателство от Рочестър)

Очакваме премиерата на спектакъла „Гео“ по романа „Една и съща нощ“, направен в Народен театър „Иван Вазов“ с автор на сценичния текст и режисьор Иван Добчев.

 

◊ ЗА КНИГАТА

Христо Карастоянов „вади на светло“ образа на анархиста Георги Шейтанов, оказал голямо влияние върху развитието на списание "Пламък" и една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век. 

„Една и съща нощ“ е разказ за светлото другаруване между двама големи мъже – Гео Милев и Георги Шейтанов. И за последните две години от техния покосен от барутното време живот: време на мечтатели и поети и време на конформисти и ренегати, време за яростно свободолюбие и време за предателство, време за живеене и време за смърт...

Години след гибелта на двамата, изящната и горда Мила Гео Милева пише: „Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив.“

В „Името“ Христо Карастоянов се питаше: „Какво би било, ако...“ Резултатът беше една тъжна приказка за принцеса без царство, преживяла целия грохотен ХХ век. Сега в „Една и съща нощ“ въпросът вече е друг: „А защо не?...:“ – и в търсенето на отговора авторът разказва за разтърсваното от атентати и подлост време на 20-те години като за днешния наш ден. А героите си описва като наши съвременници. Или поне каквито биха могли да бъдат... Защо не?

 


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
27.10.2015 г. 14:58
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/22221-hristo-karastoyanov-s-romana-edna-i-sashta-nosht-gostuva-v-plovdiv-viena-i-nyu-york