Срещи

Срещи с театроведа д-р Зошка Папужанка в София и Пловдив

По случай Годината на полския театър

Срещи с театроведа д-р Зошка Папужанка в София и Пловдив


◊ ПОКАНА

По случай Годината на полския театър

Среща с д-р Зошка Папужанка

„На масата – семейните отношения в съвременната полска драма”

 
София

19 октомври, 14.00-17.00 ч. - Кинозала на НАТФИЗ, ул. „Раковски” 108 A

Пловдив

20 октомври, 12.00-14.00 ч. - Пловдивски университет, Ректорат, зала „Компас“

Организатор: Полски институт в София съвместно с Катедра „Театрознание“ на НАТФИЗ и Филологическия факултет на Пловдивски университет


Любителите на полската драматургия ще имат възможността да изгледат прожекцията на спектакъла „Горе, над нас” – реж. Мариуш Белински (от цикъла „Театротека“) в превод на Божко Божков.

Якуб е осъден за престъпление, което не е извършил. След излежаване на 20-годишна присъда, той излиза от затвора. Може ли да бъде свободен? Якуб се запознава с единствения свидетел, въз основа на чиито обвинения е осъден… Разговори и поетични монолози са основата, върху която е изградена тази семейна и социална драма.

След прожекцията ще се състои среща с д-р Зошка Папужанка: „На масата – семейните отношения в съвременната полска драма” и дискусия за новата полска драматургия в рамките на постоянния театрален семинар с ръководител проф. дин Камелия Николова.
   
Зошка Папужанка – театровед, учителка по полски език, доктор по литературознание в Педагогическия университет в Краков. Дебютната й книга "Szopka" ( Świat Książki, 2012) е номинирана за литературните награди „Паспорти на Политика“ и НИКЕ.

Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциалът на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия. Стилистиката и конвенцията на съвременните пиеси са напълно различни от класическата драма. Освен това новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни действителност. Младата полска драматургия заслужава да бъде популяризирана сред един по-широк кръг от зрители и това е основната цел на този образователен проект.Автор:
Полски институт
Публикация:
16.10.2015 г. 12:20
Етикети:
Полски институтполски театърПловдивСофиясреща
съвременна полска драма
Зошка Папужанка
Посетено:
840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/22135-sreshti-s-teatroveda-d-r-zoshka-papuzhanka-v-sofiya-i-plovdiv