Срещи

Литературен салон "Spirt &Spirit" представя Емануил А. Видински

6 октомври 2015, 19 ч., Пловдив, клуб "Петното на Роршах"

Литературен салон "Spirt &Spirit" представя Емануил А. Видински


◊ СЪБИТИЕТО

Литературен салон "Spirt &Spirit"
Издателство "Жанет 45"

представят

Емануил А. Видински
и книгата му "Егон и тишината"


6 октомври 2015, вторник, 19 ч.
Пловдив, клуб "Петното на Роршах", ул. "Йоаким Груев" 36


Емануил А. Видински (1978) дебютира през 2005 година със сборника разкази "Картографии на бягството" („Стигмати“), следват романът "Места за дишане" („Алтера“, 2008) и стихосбирката "Par Avion" („Жанет 45“, 2011). По повод десетата годишнина от издаването на "Картографии на бягството" издателство „Жанет 45“ предлага подборка от най-добрите разкази от този сборник, както и непубликуваните в книга нови разкази на Видински, писани през последните 10 години.

Освен с литература Емануил А. Видински се занимава и с музика. Заедно с поета Петър Чухов през пролетта на 2013 година създават групата Par Avion Band, която изпълнява основно авторски песни. Първият им сингъл се появява през лятото на 2014 г.


◊ ЗА КНИГАТА

"Между разказите от първата и втората част в книгата на Емануил А. Видински "Егон и тишината" лежат десет години. Те разделят писането му, както ножът разделя костите от хайвера на рибата. В разказите от първата част читателят наблюдава героите сякаш зад дебелото стъкло на аквариум, а жестовете и гласовете им носят част от статичната енергия на ребусите на Светослав Минков. Във втората част светът става цветен, а наместо театър на сенките срещаме истинските актьори. Емануил А. Видински е честен в писането си. И това е истинското основание да се прочете тази книга – за да се види как авторът разбива стените на аквариума."
Деян Енев

"Може би най-малката улица в София" е разказът може би най-пълен с истории. В него гъмжи от качване и слизане по стълбите, порастване, заминаване и връщане, от романтични и смешни сандалени истории. А в "Прощално писмо" расте единствено нищото, там дори и прощалното писмо се оказва излишно. По тази ос – между задъхаността на единия и хладната статика на другия разказ, лежи писането на Емануил А. Видински. Винаги си личи, когато един писател е минал през работилницата на поезията. Не просто заради езика, а поради особената чувствителност, която дава триизмерност на тези истории."
Георги Господинов

"Разкази на автор, влюбен в литературата. В тях реалността се изплъзва. Изникват съвпадения и странни разпознавания. Случайностите са закономерни. Всекидневието е магическо. Понякога магията е бяла, понякога е черна, но усещането за нещо неземно неизменно присъства."
Стефан Иванов


 
* * *

• През октомври в клуб "Петното на Роршах" очаквайте срещите с:

. Ангел Игов и романа "Кротките"

13 октомври 2015, вторник, 19 ч.

. Невена Митрополитска и романа "Анна и планината"
20 октомври 2015, вторник, 19 ч.


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
06.10.2015 г. 12:55
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/22063-literaturen-salon-spirt-spirit-predstavya-emanuil-a-vidinski