Срещи

Първото послание до коринтяни на свети апостол Павел

Юлската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

Първото послание до коринтяни на свети апостол Павел


◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен"
и
Ателие–книжарница "Kъща за птици"
 
Ви канят на
юлската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

на тема

Първото послание до коринтяни на свети апостол Павел


Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат. (Коринтяни 13:8)

„Посланията на св. апостол Павел могат да се сравнят с каменна кариера, от която вековете черпят материал за изграждане и увенчаване на великолепното здание на богословието… Те са безсмъртни, защото в тях тече кръвта на едно съвършено сърце, което изобразява Христос“, пише в своя статия покойният професор архим. Павел Стефанов.

Ако бъде попитан за сърцевината на християнското разбиране за любовта, всеки вярващ ще посочи емблематичната глава 13 от Първото послание до коринтяни. Но Посланието ни говори за още много първостепенни категории от християнския живот: за това как трябва да изглежда автентичната християнска общност; за дарбите на Духа и езика на Църквата; за брака и целомъдрието; за вярата във Възкресението и за онова, което предстои за човека „при последната тръба“ и т. н.


Лектор: Михаил Шиндаров

Роден е през 1958 г., завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Редовен докторант, преподавател по философия в БФ, ФМФ, както и по логика във Философски факултет на СУ. От 1992 г. се занимава с издаването на богословска и хуманитарна литература. Няколко години завежда издателската дейност на Българското библейско дружество. През 2012 г. е избран за директор на Синодалното издателство и главен редактор на „Църковен вестник“ (но поради несъгласие с условията не започва работа). Понастоящем води 3-годишен курс по богословие за възрастни, сътрудничи на християнския печат и на в. „Култура“, и продължава издателската си дейност.


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров” 22)

Кога: 23 юли 2015 г., четвъртък, 18:30 ч.

Вход: свободен

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.07.2015 г. 16:11
Посетено:
1500
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21771-parvoto-poslanie-do-korintyani-na-sveti-apostol-pavel