Срещи

Награди "Магнезия Литера" и "Чешка книга" 2015

Представяне на тазгодишните лауреати на двете чешки литературни награди

◊ СЪБИТИЕТО

Срещата с българските издатели, преводачи и литературоведи, както и представянето на тазгодишните лауреати на двете чешки литературни награди „Магнезия Литера“ и „Чешка книга“ ще се състои на 2 юли от 18 часа в Чешкия център (ул. "Раковски" 100).

Водещи на вечерта ще бъдат доц. д-р Ани Бурова и доц. д-р Добромир Григоров, университетски преподаватели и преводачи на чешка литература.

Ще бъдат представени: носителят на наградата „Магнезия Литера“ 2015 в категория Книга на годината Мартин Райнер и неговата творба „Básník. Román o Ivanu Blatném“ и книгата „Každá věc ať dospěje na své místo“ на Силвие Рихтерова, номинирана за наградата „Чешка книга“. По препоръка на литературоведи и на Мартин Данеш, основател на наградата „Чешка книга“, ще бъде обърнато специално внимание на литературната история на Павел Новотни и Хана Скалицка „A to si pak můžeš říkat, co chceš“.

България е една от страните, в която се издават значителен брой чешки заглавия, затова не е изненадващ ежегодният голям интерес, не само на специалисти, но и на любители на чешка литература, към тези две най-престижни литературни награди в Чехия.


Автор:
Чешки център
Публикация:
26.06.2015 г. 14:16
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21690-nagradi-magneziya-litera-i-cheshka-kniga-2015