Срещи

Среща с хърватската писателка Соня Зубович

Соня Зубович представя „Пробудени камбани“ пред русенци

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 юни 2015 г. (понеделник) от 18 ч. в Екомузей с Аквариум – Русе ще бъде представена новата книга на Соня Зубович  „Пробудени камбани“ („Авангард принт”, 2015). 

Представянето на творбата ще направи редакторът Нели Пигулева. Преводач от хърватски език е Димана Митева.


◊ ЗА АВТОРА

Соня Зубович е родена през 1962 г. в Загреб. Завършила е Философския факултет на Загребския университет. Пише стихотворения, които публикува хърватското литературно списание „Република“. Автор е на стихосбирки и на творбата за деца „Най-красивата стоножка от Слънчевата градина” (Najljepša stonoga sunčanih vrtova) (2000). Това е история за стоножката и за нейните 100 обувки, които тя поделя между приятелите си”. Работи в областта на културата.


◊ ЗА КНИГАТА

Романът „Пробудени камбани“ ни пренася в приказния свят на джуджета и вълшебни същества. Те обаче само по външност и по познати фантастични белези приличат на своите фолклорни прототипове. Всъщност са същества, натоварени с реални, кодове. В този аспект романът на Соня Зубович може да бъде отнесен към фентъзи литературата, в чиито паралелни светове, населени с митологични и приказни герои, се представят съвременни проблеми. Основният проблем в книгата „Пробудени камбани” е екологичен. В нея се говори предимно за виновниците за замърсяването на природата, за нарушаване на хармонията и красотата в средата за живот. Внушава се посланието, че спасението от всички негативни действия, водещи до нарушаване на екосистемата, е да се обича природата, да се цени всичко, което съществува в нея.


Автор:
Никола Бенин
Публикация:
28.05.2015 г. 09:06
Етикети:
Русепредставяне на книга
Димана Митева
Соня Зубович
Пробудени камбани
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21522-sreshta-s-harvatskata-pisatelka-sonya-zubovich