Срещи

Защо математиката е изкуство?

Едуардо Саенс де Кабесон отговаря на 17 май в Театър "София"

Защо математиката е изкуство?

Как да променяме гените? Кое е най-голямото число, което можем да напишем за десет секунди? Защо има космати растения? Имало ли е Потоп? И защо математиката е изкуство? 

На тези въпроси ще отговаря Едуардо Саенс де Кабесон, испански математик и теолог, основал теорията "Big Van теория", според която науката трябва да стигне до хората по забавен, спонтанен и разбираем начин. Едуардо е победител в конкурса Лаборатория за слава FameLab в Испания през 2013 г.

Институт Сервантес – София представя Едуардо Саенс де Кабесон в научния и хумористичен спектакъл “Големи, огромни и чудовищни числа” в рамките на Софийския Фестивал на науката, организиран от Британския съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката: (http://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival )

 

Кога: 17 май 2015

Къде: Театър "София" – Голяма сцена

Начало: 17.30 ч. 

Събитието ще се проведе на английски език, с превод на български.

***

Едуардо Саенс де Кабесон преподава в Университета в Ла Риоха (Испания). Изследователските му интереси са в областта на компютърната алгебра. Поставя си за цел да накара хората да се влюбят в науката и го направи успешно чрез своите вълнуващи спектакли-монолози за деца, юноши и възрастни, представяни в театри, музеи, барове, панаири. Завършил теология и доктор по математика, Едуардо разпространява своето виждане за математиката в различни университети и средни училища. Самият той казва: “В математиката им много поезия и много игра. Обикновено обаче, всичко това, остава извън класната стая, където ни оставят единствено с основните алгебрични операции. Убеден съм, че математическият поглед е присъщ на всяко човешко същество. Най-близкото изкуство до математиката е музиката. И в двата случая имаме точни и прости правила.  Както музиката, така и математиката има своята творческа страна, която ни кара да играем, да преоткриваме непознати пътеки.  Математиката може да се приложи в немислими за нас ситуации и в самото ежедневие, може да обясни света, в който живеем.”

Едуардо Саенс де Кабесон създава групата “The Big Van Theory” с учени, които представят спонтанно и с много хумор най-новите открития в биологията, химията, математиката, физиката. От 2013 групата обикаля различни населени места с миниван (от тук и "The Big Van Theory"). Заигравката в името е с американския комедиен сериал „Теория за Големия взрив“ (The Big Bang Theory). Ако във филма учените и науката провокират смеха, то при групата на Едуардо, хуморът провокира интереса към науката. 


Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
14.05.2015 г. 14:07
Етикети:
Софийски фестивал на наукатаспектакълИнститут Сервантес София
Големи огромни и чудовищни числа
Едуардо Саенс де Кабесон
Посетено:
1242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21427-zashto-matematikata-e-izkustvo