Срещи

Среща с Тереса Велминска и Анджей Велмински

Година на Тадеуш Кантор и Година на полския театър

Среща с Тереса Велминска и Анджей Велмински


◊ ПОКАНА

Полският институт в София кани на

Среща с Тереса Велминска и Анджей Велмински,

актьори в Театър Крикот 2 на Кантор на тема:

„История и идеи на Театър Крикот 2 на Тадеуш Кантор, творческият път на режисьора”

Прожекция на спектакъла „Велополе, Велополе“

Кога: 12 май 2015 (вторник), 18.00 ч.
Къде: Полски институт, ул. „Веслец“ 1, вход свободен


Tереса и Анджей Велмински, актьори и режисьори. Като актьори работят с Тадеуш Кантор от 1973 до 1990 г. - участват във всички реализации и турнета на Театър Крикот 2. Понастоящем изнасят лекции и организират работилници, посветени на историята, теорията (философията) и сценичните практики на Театър Крикот 2 – в Щутгарт, Роменмотие, Роте фабрик в Цюрих, Scuola Teatro Dimitri Verscio, Loughborough University UK, Вашингтонски университет, Йейл в САЩ, Rose Bruford College в Лондон, Техеранския университет и School of Arts/Luca Leuven, Belgia.


През 2015 г. се навършват 100 години от рождението на Тадеуш Кантор, един от най-важните творци и реформатори на театъра от ХХ в. Честванията на Годината на Тадеуш Кантор преминават под патронажа на ЮНЕСКО.

Taдеуш Кантор (1915-1990) – режисьор, автор на хепънинги, художник, сценограф, писател, теоретик на изкуството, актьор в собствените си представления, преподавател в краковската Художествена академия. Автор на творчески манифести, един от основателите на Краковската група и основател на световноизвестния Театър Крикот 2. През 1975 г. подготвя спектакъла „Мъртвият клас“, представляващ манифест на идеята му за „Театър на смъртта“. Оттогава театърът на Кантор и цялото му творчество са обявени за феномен, a поредните спектакли обикалят света в рамките на организирани турнета. През този период Кантор е определян като „най-световния от полските творци и най-полския от световните творци”. Най-известните му спектакли са „Мъртвият клас”, „Велополе, Велополе“, „Да пукнат дано артистите“ и „Никога повече няма да се върна тук“.


◊ ОЩЕ
 
Работилница на Tереса и Анджей Велмински

Съвместно с НАТФИЗ
13 май, сряда

. 14.00-17.00, аула на НАТФИЗ,  ул. „Г.С.Раковски“ 108A
• Работилница на Tереса и Анджей Велмински: „Предметът и как да си служим с него, сценично поведение” за студенти и преподаватели от всички театрални училища и специалности. Информация на сайта http://natfiz.bg/bg/news/view/id/680
Работилницата се провежда на английски език.

. 17.30-20.00, кинозала на НАТФИЗ,  ул. „Г.С.Раковски“ 108A
Участие на Tереса и Анджей Велмински в семинара „Teатърът на смъртта на Тадеуш Кантор”. Водещ – проф. Камелия Николова, ръководител на катедра „Театрознание“.

Прожекция на спектакъла  „Мъртвият клас. Сеансът на Тадеуш Кантор” - реж. Анджей Вайда (1976, 72 мин.). Дискусия с участието на студенти и преподаватели от специалности кино и театър. 


Съвместно с Департамент „Teaтър” на Нов български университет
14 май, четвъртък

. 14.00-17.00 ч., зала 508, I корпус, НБУ, ул. „Монтевидео“ №21
Работилница на Tереса и Анджей Велмински: „Предметът и как да си служим с него, сценично поведение” за студенти от всички специалности.
Информация: Департамент „Teaтър”, НБУ, на сайта на департамента http://www.nbu.bg/index.php?l=439
Работилницата се провежда на английски език.

. 18.00 – зала 409, I корпус, НБУ,  ул. „Монтевидео“ №21
Прожекция на документалния филм „Hommage a Kantor” – реж. Кшищоф Миклашевски (1997, 49 мин.) в рамките на семинара „Съвременен театър: практики, политики, фигури” на проф. Виолета Дечева с участието на Тереса и Анджей Велмински. Дискусия.
   
                                
15 май, петък

. 14.00-17.00 ч., зала 508, I корпус, НБУ,  ул. „Монтевидео“ № 21
Работилница на Tереса и Анджей Велмински

. 18.00 ч. – галерия УниАрт, Нов български университет,  ул. „Монтевидео“ №21
Прожекция на спектакъла „Мъртвият клас. Сеансът на Тадеуш Кантор” - реж. Анджей Вайда (1976, 72 мин.) с участието на Tереса и Анджей Велмински. Срещата се провежда в рамките на семинара „Съвременен театър: практики, политики, фигури” на проф. Виолета Дечева.Автор: Полски институт
08.05.2015 г. 14:34
Посетено: 1220
Етикети: лекции, театрална работилница, срещи, полски театър, Полски институт, Анджей Велмински, Тереса Велминска, Тадеуш Кантор
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21377-sreshta-s-teresa-velminska-i-andzhey-velminski