Срещи

Среща с Виолета Христова и новата й стихосбирка "Една ампула мрак"

„Походът на книгите” – Х Маратон „Четяща Стара Загора” 2015 г.

Среща с Виолета Христова и новата й стихосбирка "Една ампула мрак"


◊ ПОКАНА

Библиотека „Родина” и РБ „Захарий Княжески”,  
с подкрепата на Община Стара Загора и Радио Стара Загора,
Ви канят на

среща с Виолета Христова
и
премиера на новата й стихосбирка "Една ампула мрак"


23 април (четвъртък), 17:30 ч.,
Зала на Радио Стара Загора



Виолета Христова е автор на още седем книги с поезия, нейни стихове са включени в редица национални литературни издания и са превеждани на руски, френски, сръбски езици.

„Една ампула мрак” е издание на Литературния кръг "Смисъл". Редактор на книгата е поетесата Валентина Радинска, а художник е младата Ина Христова– дъщеря на авторката. Този семеен творчески тандем прави вече трета книга заедно. Това е осмата поетична книга на Виолета Христова. Излезе наскоро – в деня на слънчевото затъмнение и авторката й твърди, че заглавието е добре намерено съвпадение за появата й на книжния пазар. В стихосбирката са включени както творби, писани през последните три години, така и някои от най-добрите досегашни стихотворения на Виолета Христова. „Тази книга е по-особеното ми дете” – казва поетесата.

"Ненатрапчив и дискретен, понякога сияен, понякога драматичен, поетичният силует на Виолета Христова е нещо твърде важно в съвременната българска поезия. И не само в тази, писана от жени. Нейното плътно и гъвкаво слово не може да бъде сбъркано със словото на който и да било друг поет, защото поетичната й сила се крие в различността, и в умението да превръща контекста в най-верния си съюзник. Свежа и неординерна, често парадоксална, но по един естествен начин, тази поезия като че ли няма предтечи и няма предисловие – тя започва от някъде, където е спряла в някакъв друг живот, и прекъсва, за да ни остави озадачени, в какъв миг и на какъв кръстопът ще ни пресрещне отново, и в каква посока ще хвърли пъстроцветната си, вълнуваща сянка." Валентина Радинска



Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
22.04.2015 г. 16:53
Посетено:
1034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21272-sreshta-s-violeta-hristova-i-novata-y-stihosbirka-edna-ampula-mrak