Срещи

Духовните дарове на България

Вечер за Ваклуш Толев

Духовните дарове на България


◊ ПОКАНА

Кръг „Слово” при Народно читалище „Славянска беседа-1880”, София,
Ви кани на поредната си лектория под наслов: 

"Ваклуш Толев и духовните дарове на България"

Вечерта е посветена на името и делото на родолюбеца, богослова, писателя и твореца - Ваклуш Толев.

Проявата ще се състои на 15.04.2015 г., сряда, от 18.30 ч. в Салона на Народно читалище „Славянска беседа-1880”, София, ул. „Г. С. Раковски” № 127, ет. I. 

Вход свободен


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ВАКЛУШ ТОЛЕВ

Учителят Ваклуш Толев е роден в България на 7 януари 1923 г., в деня на Рождество Христово, в с. Поповица, Пловдивска област. Приключва земния си път на 27 ноември 2013 г. в гр. София.

Учи право в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Изключен е през 1946 г. по политически причини. Престоява дълги години по лагери и затвори. Там пише поезия, драми, философски есета, изучава немски, френски, английски език... След излизането от затворите завършва богословие в Духовната академия, София.

От 1991 г. чете лекции по История на религиите в Пловдивски, Софийски и други университети. По-късно по тези лекции е издадена трилогията „История и теория на мировите религиозни учения“. Тя се състои от трудовете „История на религиите“ и „Езотерични школи и мистични учения“ – част І (предхристиянски окултизъм) и част ІІ (следхристиянски окултизъм). Тези трудове са един нов глобален поглед върху присъствието и ролята на духовното и окултно знание в личното, социално и историческо битие на човечеството.

Освен университетски курсове Ваклуш Толев изнася слова и беседи, които оформят цялостния облик на едно ново Учение, наречено от него Път на Мъдростта. Учението на Мъдростта е нова йерархия като последователност на Духовните доктрини в Мировата еволюция. То е част от голямата верига на доктрините на Духовните вълни: Вълната на Сътворението, на Митологията, на Правдата, на Любовта, на Мъдростта, на Истината и на Свободата. За първи път в света Ваклуш Толев дава Доктрина за йерархията на Духовните вълни и прокламира поредната Духовна вълна – Вълната на Мъдростта.

От 1993 г. лекциите, словата и беседите на Ваклуш Толев се публикуват в авторското му списание „Нур“ („нур“ – негаснеща, нетленна светлина). За мото на списанието той поставя своя афоризъм „Няма зло, има нееволюирало добро“. В своето Учение той не приема грехопадението, а счита, че познаването на добро и зло е тласъкът на еволюцията на човека. Еволюцията няма за задача да създава благоденствие, а богове, казва Ваклуш Толев.


Автор:
Зденка Тодорова, председател на Кръг "Слово"
Публикация:
09.04.2015 г. 12:43
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21182-duhovnite-darove-na-balgariya