Срещи

Среща-разговор с художника Стоян Дечев

На 8 април в галерия „Васка Емануилова“

◊ СЪБИТИЕТО

На 08.04. (сряда) от 18:00 до 19:00 ч. в галерия „Васка Емануилова“ ще се проведе среща-разговор с художника Стоян Дечев. Тя се осъществява в рамките на самостоятелната му изложба „Изкуствена кожа“, в която авторът показва скулптурни обекти, свързани алегорично с работни дрехи като втора кожа, която облича, опакова тялото.

Следите от смачкването и нагъването на дрехите, отпечатъците от извършваната дейност и движения са интерпретирани от автора като „документ“ за присъствие, който на свой ред свидетелства за отсъстващото тяло. Възможността да мислим за присъствието и отсъствието се поражда от самата форма на скулптурите на Стоян Дечев, материала, от който са изработени и техния мащаб. В случая „традиционният“, синтезен език на скулптурата е употребен от автора по сложен и алегоричен начин така, че да препраща към по-големия проблем за опаковките (в случая дрехите) като стандартизиращи материални обвивки на тялото.

Изложбата показва опита на автора да промени тази визия за тях, да изследва възможността да мислим дрехата през личността и индивидуалността на човешкото присъствие. Материалът гранит, използван при единия от обектите, дава усещането за монументалност, вечност и устойчивост на един нетраен обект, видимо уязвим от / в своята употреба, нагънат и смачкан в процеса на работа. От друга страна, употребата на силикон при другия от обектите показва мисленето на скулптурата през процеса на нейното правене, буквално - през калъпа за изграждането на формата на обекта.

Работите на Стоян Дечев са част от прокрадващата се тенденция в съвременната скулптура, характерна за работите на много от активните автори в това поле в България; тенденция, която е свързана с преосмислянето на обекта на скулптурата през процеса на неговото създаване, материала, мащаба, връзката с пространствената и архитектурна среда. Може да се каже, че това е преосмисляне на скулптурата през самия език на скулптурата. – Владия Михайлова

На 8 април Стоян Дечев ще покаже и други свои произведения, като даде по-цялостна представа за интересите и работата си.

Срещата е част от инициативата за съпътстващи разговори с художници, която се осъществява в рамките на партньорството на галерията със Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.

Автор:
СГХГ
Публикация:
06.04.2015 г. 14:46
Посетено:
1769
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21164-sreshta-razgovor-s-hudozhnika-stoyan-dechev