Срещи

"Белгия - страната на неограничените невъзможности" - публична лекция на белгийския писател Херт ван Истендал

Представяне на българския превод на книгата „Белгийският лабиринт”

"Белгия - страната на неограничените невъзможности" - публична лекция на белгийския писател Херт ван Истендал


◊ СЪБИТИЕТО

„Белгия - страната на неограничените невъзможности" е темата на публичната лекция на известния белгийския писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал, който е на посещение в България по покана на Белгийското посолство в София.

Събитието ще се състои на 2 април 2015 г. (четвъртък) в Аулата на Софийския университет от 18:30 часа. Входът е свободен, а самата лекция ще бъде на английски език.

На събитието ще бъде представен и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”, издаден в България от ИК „Жанет 45”. В нея Херт ван Истендал се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: Добрият компромис е този, в който никоя от страните не е напълно удовлетворена.

Посещението на писателя в София е част от неговото турне в страни от региона, сред които още Албания, Косово и Македония, в периода 25 март – 3 април 2015 г.


Роден в Брюксел през 1947 г., Херт ван Истендал учи социология и философия. Дълги години е водещ на новинарските емисии по обществената телевизия. А от 1993 г. е независим писател, който пише разкази, стихотворения, приказки, романи и памфлети. Сътрудничи активно в редица радиа, вестници, седмичници и литературни списания в Белгия, Холандия, Франция, Канада, Германия, Унгария и др. Той е доктор хонорис кауза на Open University и гостуващ професор в университета Гьоте във Франкфурт на Майн. Изнася още лекции в университетите в Кьолн, Прага, Будапеща, Северна Каролина, Дъблин и редица други.
 

. Събитието се осъществява с подкрепата на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и на г-н Филип Ромбаут, спонсор на изданието на „Белгийският лабиринт”, осъществено от ИК „Жанет-45“.



Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
01.04.2015 г. 16:10
Посетено:
1049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21136-belgiya-stranata-na-neogranichenite-nevazmozhnosti-publichna-lektsiya-na-belgiyskiya-pisatel-hert-van-istendal