Срещи

Стефан Цанев гостува на Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив

На 23 март 2015 г., 17.30 часа, в Конферентна зала

Стефан Цанев гостува на Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив


◊ ПОКАНА

Народна библиотека „Иван Вазов“ и Издателство "Жанет 45" Ви канят на

Среща разговор със Стефан Цанев

на 23 март 2015 г., понеделник, 17.30 часа,
в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“


Според годишната класация на Народна библиотека „Иван Вазов“ за 2014 година Стефан Цанев е най-четеният български автор.

Името му е записано в краткия списък на живите класици на нашата литература. Три поколения българи, съвременници на три епохи го четат, гледат на театралната сцена или слушат авторските му рецитали.

Стефан Цанев е роден през 1936 г в с. Червена вода, Русенско. Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“ и драматургия в Москoвски киноинститут. Кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник. Работил е като редактор в Студия за игрални филми, драматург в Държавен сатиричен театър, в Театър 199 и Театъра на окръзите, в Театър „София“, в Драматичен театър в Пловдив. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца. Негови стихове са превеждани на всички европейски езици,а също и на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му („Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Измир, Истанбул и др.

Има години в които негови стихосбирки са забранени за печат, драми свалени от сцена, уволнение от  работа, екстрадиране от София и изпращане в Пловдив. Той е Герой преди и след Рождеството на демокрацията.


Вечерта е организирана съвместно с Издателство "Жанет 45".


Вход свободен.


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
19.03.2015 г. 14:21
Етикети:
ИК Жанет 45Пловдивсреща разговорСтефан Цанев
Народна библиотека Иван Вазов
Посетено:
1247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/21049-stefan-tsanev-gostuva-na-narodna-biblioteka-ivan-vazov-plovdiv