Срещи

Лекция на тема "Христос и книжниците"

Февруарската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

Лекция на тема "Христос и книжниците"


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
 
Ви канят на

февруарската среща от цикъла лекции „Книгата на книгите”

на тема

Христос и книжниците


„А фарисеите и книжниците роптаеха и казваха: Той приема грешници и яде с тях.“
                                            (Лука 15:2)

В християнската култура образът на книжника е олицетворение на лицемерието, самодоволството и духовния формализъм. Неслучайно в подготвителните седмици за Великия пост Църквата припомня на вярващия човек за фарисейската религиозност, за да го предпази от нейния вирус.

Кого всъщност са очаквали фарисеите и садукеите? Какви са били основите на техните учения и какво е било положението им в юдейското общество във времената на новозаветните събития? Защо Христос предупреждава учениците си да се пазят от фарисейския и садукейския квас?


Лектор:
Доц. д-р Екатерина Дамянова
Преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1996 г. завършва Богословския факултет и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; завършва археологически курс в Израел и Йордания (2003). Специализира в Хайделберг, Германия (1998–2000); в Католическия Институт за изучаване на източните църкви в Регенсбург, Германия (2009, 2010); Виенския университет, Австрия (2000, 2005, 2007, 2008, 2009); Университета в Янина, Гърция (2002); Солунския университет, Гърция (2002). През декември 2012 г. изнася лекции като лектор по програма ERASMUS в Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен, Германия. Член е на Съюза на учените в България; на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО); учредител и член на Collegium Biblicum; член на Alumni Uni-Heidelberg. Носителка е на Наградата за млад учен на СУБ, Стара Загора, за 2004 г. Автор на множество публикации в научни сборници и издания.


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров” 22)
Кога: 19 февруари (четвъртък) 2015 г., 18:30 ч.
Вход: свободен

 

Автор: Организаторите
16.02.2015 г. 17:16
Посетено: 732
Етикети: библия, християнство, лекция, фондация Покров Богородичен, Доц. д-р Екатерина Дамянова
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20863-lektsiya-na-tema-hristos-i-knizhnitsite