Срещи

Четяща България

Кампанията стартира и в Казанлък

◊ СЪБИТИЕТО

Казанлък е един от градовете в България, които ще се включат в националната кампания "Четяща България", съобщи за местния вестник "Долина" Ани Кожухарова, главен библиотекар в общинската библиотека "Искра" в града. 

Кампанията е посветена на отбелязването на Международния ден на книгата и авторското право - 23-ти април. Тя ще започне на 17-ти този месец и ще продължи седмица с маратон на четеното.
Предвижда се студенти, български автори, интелектуалци и общественици да четат пред публика, в това число и на чужди езици. Предвидени са също концерти, изложби на книги, прожекции на филми по български книги. 


◊ ПОВЕЧЕ

Казанлъшката библиотека планира поредица от интересни и атрактивни прояви, посветени на кампанията, сред тях и авангардната - "Bookcrossing" - кръгово четене, при което се оставят книги на публично място, за да се прочетат от възможно по-голям брой хора.

В рамките на кампанията казанлъшката библиотека предвижда изложба от фондовете си на тема "Какво са чели казанлъчани в миналото и днес", посветена на 80-годишния юбилей на библиотечната читалня. Според Кожухарова, статистиката показва, че сборникът "Казанлък в миналото и днес", издаван още от времето на ученолюбива дружина "Искра", е най-четената от казанлъчани книга и се е превърнала в нещо като "местната Библия".

Премиерата на книгата на поетесата Надежда Сивриева - "За перлата на любовта", при която ще бъдат четени стихове на два езика - български и английски, е сред акцентите на кампанията в Казанлък.

В рамките на кампанията са предвидени Ден на отворените врати на библиотечната читалня, Ден на безплатните услуги в библиотеката, четене на литературни творби на местни автори пред казанлъшки ученици, беседи за историята и изкуството на българската книга, които ще организира отдел "Краезнание" в библиотеката.

В рамките на кампанията фондация "Чудомир" и ОБ "Искра" организират и дарителска акция на местни автори за библиотеката, а местното частно радио в продължение на седмица ще чете за слушателите си сентенции за четенето и книгата в редовната си рубрика "Правилата на живота". Предвижда се и създаването на нова рубрика "Прочетете тези книги".

Международният ден на книгата се чества от 1996 година насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четеното и образованието за развитието на личността.

Страната, направила предложението за честването, е Португалия, а самата дата - 23-ти април е избрана като подходящо предложение за тази кампания заради това, че тогава са родени две от емблематичните имена за световната литература - Шекспир и Сервантес.
Автор:
Яна Трифонова
Публикация:
17.04.2006 г. 11:23
Етикети:
Посетено:
547
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/2079-chetyashta-balgariya