Срещи

Богомилите и техните наследници - българските феномени

Среща-разговор в Балабановата къща в Пловдив

Богомилите и техните наследници - българските феномени


◊ ПОКАНА

 На 5 февруари 2015 г. от 17 ч. в Балабановата къща в Пловдив Български център „Просветление”, със съдействието на ОИ ”Старинен Пловдив, организира  среща-разговор на тема "Богомилите и техните наследници - българските феномени". Целите на сравнително скоро създадения център „Просветление” са популяризирането на изконното българско духовно наследство и неговата роля в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

В програмата на настоящата среща са предвидени две лекции, които ще бъдат изнесени от проф. Дамян Попхристов и Христо Нанев. Лекцията на проф. Попхристов ще засегне въпроси като „кодът на Богомилите”, техния девиз и верую – „Свобода, Равенство, Братство чрез Любовта” и значението им за духовния прогрес на Европа, за Ренесанса и Реформацията, за новата парадигма и за посланието им към техните наследници и българския народ. Христо Нанев ще говори за някои безспорни български феномени, като Слава Севрюкова, дядо Влайчо и др.

И двамата участници в срещата са нестандартни личности - Дамян Попхристов, воден от вътрешните си ориентири и потребности, се установява отново в България, в Пловдив, след дългогодишната си успешна професионална кариера като преподавател в Нюйоркския университет и режисьор (той е първият българин, поставил пиеса на сцената на Бродуей). Сега приоритетите му са други – завръщане към духовните български корени, един от които е богомилството, и техните съвременни измерения. Христо Нанев е известен със своите интереси към феноменалните човешки възможности, той посвещава няколко книги на Слава Севрюкова и дядо Влайчо, освен това самият той е помогнал на безчетно количество хора, чрез регресии да решат проблемите си като стигнат до своето вътрешно „аз” .

Програмата включва музикално изпълнение музикантите Йорданка Хаджийска (флейта) и Даниела Маринова (пиано), както  и участие на деца от Формация за автентичен фолклор "Куклици”, ОДК Пловдив, които ще представят ритуал за хляба.

Входът е свободен.

Заповядайте!

Автор:
ОИ ”Старинен Пловдив”
Публикация:
05.02.2015 г. 12:18
Етикети:
лекциябогомилиразговорсрещаОИ Старинен Пловдив
Христо Нанев
проф. Дамян Попхристов
Посетено:
2287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20777-bogomilite-i-tehnite-naslednitsi-balgarskite-fenomeni