Срещи

Дискусия на тема "За автентичната и фанатичната вяра"

Февруарската среща от поредицата беседи и дискусии „Православие и съвремие“

Дискусия на тема "За автентичната и фанатичната вяра"


◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България и

Ателие–книжарница „Къща за птици“

Ви канят на

февруарската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов „Православие и съвремие“

на тема

За автентичната и фанатичната вяра


Фанатизмът, пише Николай Бердяев, винаги разделя света и човечеството на две части, на два враждебни лагера. “Това е военно разделяне. Фанатизмът не допуска съществуването на различни идеи и мирогледи”, казва емблематичният християнски философ.


Освен голямата тема за свободата на словото, терористичният акт във Франция с болезнена сила постави отново на дневен ред и въпроса за религиозния фанатизъм. Но проблематиката на темата не засяга само и единствено изповядващите исляма, както биха отбелязали някои, а и всяка друга религиозна общност.

Дискусията от поредицата „Православие и съвремие“ е посветена на темата „За автентичната и фанатичната вяра“. Заедно с участниците ще изследваме проявленията на фанатична религиозност вътре в православната общност. Ще потърсим симптомите на подмяна на автентичната православна вяра с нещо друго, което неизбежно се проявява и в отношението към различния по вяра.


Доц. д-р Мариян Стоядинов
Преподавател по догматическо богословие и зам.-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Автор е на книгите „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието”, „Божията благодат – богословско изследване”, „Църква. Общност. Общество”, „Иконология на догмата”.

Горан Благоев
Журналист, автор и водещ на предаването „Вяра и общество” по БНТ 1. Той е историк по образование и доктор по етнология. Автор е на над 30 документални филма на религиозна и историческа тематика и е носител на няколко награди от чуждестранни фестивали, сред които от Италианския филмов фестивал Religion Today (2007) и от ХІХ Международен кинофестивал „Златен Витяз” (2008) в Москва за филма „Светителят”. Автор е на книгите „Курбанът в традицията на българските мюсюлмани” (2004) и “Истории за плач и надежда” (2011), както и на множество публикации в научни издания и в електронни и печатни медии.

Модератор
Доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. “Проф. Асен Златаров” 22)
Кога: 11 февруари (сряда) 2015 г., 18:30 ч.


Автор: Организаторите
02.02.2015 г. 16:41
Посетено: 918
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20756-diskusiya-na-tema-za-avtentichnata-i-fanatichnata-vyara