Срещи

Евенгелските притчи – храна за вечния живот

Януарската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

Евенгелските притчи – храна за вечния живот


◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
 
Ви канят на

януарската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"
на тема

Евенгелските притчи – храна за вечния живот

… Иисус говори народу с притчи, и без притчи не им говореше, за да се сбъдне реченото чрез пророка, който казва: “ще отворя с притчи устата Си; ще изкажа тайните от създание мира” (Мат. 13-34-35)

Притчата за митаря и фарисея, за блудния син… и още много новозаветни разкази, изречени от Самия Спасител, са станали емблематични за християнското светоусещане. Обличайки в земни образи тайните на небесния свят, те разкриват на човешкото сърце какво е преобразяващата мощ на покаянието и на любовта към другия. Но най-вече ни нашепват за застрашителната духовна пустота на фарисейския тип разбиране за справедливост.

Защо Христос често говори в притчи? Актуални ли са и днес посланията, които стоят зад тези иносказателни истории от Евангелието? Има ли противоречия в тълкуванието на някои от притчите в християнската традиция? На тези въпроси заедно ще потърсим отговори с помощта на отец Добромир Димитров от Велико Търново. Очакваме ви!


Лектор:
Прот. д-р Добромир Димитров
Свещеник във великотърновския храм „Св. Мина”. От 2008 г. и редовен асистент по църковно право към катедрата „Историческо и практическо богословие” на Православния богословски факултет на ВТУ.


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. “Проф. Асен Златаров” 22)
Кога: 20 януари (вторник) 2015 г., 18:30 ч.
Вход: свободен






Автор:
Организаторите
Публикация:
15.01.2015 г. 16:48
Посетено:
1186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20650-evengelskite-pritchi-hrana-za-vechniya-zhivot