Срещи

Борислав Костов представя в Русе сатиричната си книга „Балкански съборник“

Книгата е посветена на 25-годишнината от демократичните промени в България

Борислав Костов представя в Русе сатиричната си книга „Балкански съборник“


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 декември, сряда, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се организира среща с писателя Борислав Костов. По време на събитието ще бъде представена неговата последна сатирична книга „Балкански съборник“.        

Книгата на Борислав Костов е посветена на 25-годишнината от демократичните промени в България.  Тя е продължение на сатиричната книга „Битак Сарай”, която е посветена на събитията, случили се в България от паметната дата 10 ноември до 2000-та година. Изданието е илюстрирано с голям брой цветни фотоси, по-голямата част от които са дело на автора.

Борислав Костов е роден през 1948 г. Завършил е елитната немска гимназия в Ловеч и висше образование във ВИИ „Карл Маркс“ – София. Дълги години изгражда професионална журналистическа кариера. Твори успешно в поезията и прозата. Той е един от прототипите на героите от култовия филм „Вчера“, чийто сценарист е известният писател Владо Даверов, негов приятел и съученик от немската гимназия в Ловеч.

   
◊ АВТОРЪТ ЗА СЕБЕ СИ

„Здравейте!
Бих се радвал да се видим с усмивката на хумора и сатирата и все пак да погледнем в ъгъла, където мълчаливо е приседнала тъгата на времето.
Бих бил щастлив, ако намеря сред вас спътници в литературен друм, който ни приема със закъснение, сякаш по разписанието на БДЖ...
Иска ми се да разкажа за онова, което пишем, и другото, което трябва да забравим.
И защо потърсих Георги Марков, Пеньо Пенев, Георги Аспарухов...
Обещавам една запомняща се среща, в която няма да гледаме часовника, а ще говорим за словото, езика, стила, за розите и бодлите.
И за последната ми книжка с "битака в душите ни, сарая около нас и селото с трамвай".
За статистиката: случайно съм автор на 24 заглавия и може би още по-случайно съм получил награди от национални конкурси за Яворова поезия, любовна лирика, хумор и сатира. Но не вярвам на статистиката, а на веселите пламъчета в очите на читателите, които са дочели писанията ми докрай...
И не са ме набили. Бият Паниковски, защото краде гъски и портмонета. Бият моя съученик Владо Даверов (чийто прототип съм на ученика Костов от филма "Вчера"), бият го и се чува, защото е известен.
А мен защо да ме бият?
По думите на Даверов аз съм световно неизвестен. Няма как и да открадна гъска...
Мога да открадна само от вашето време. Но може би пък за добро?
Чакам ви с благодарност и уважение!“

Борислав Костов


Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
09.12.2014 г. 14:31
Посетено:
1109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20516-borislav-kostov-predstavya-v-ruse-satirichnata-si-kniga-balkanski-sabornik