Срещи

Лекция на академик Владета Йеротич

Авторът на „Завръщане към отците“ идва в България и за премиерата на българското издание на книгата си „Християнството и психологическите проблеми на човека“

Лекция на академик Владета Йеротич


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен
със съдействието на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Ви кани на

Лекция на академик Владета Йеротич

„Обожение и индивидуация.
Психологията и християнството за развитието на личността“



В годината на своя 90-годишен юбилей известният сръбски психиатър Владета Йеротич отново гостува в България, за да изнесе лекция и да се срещне с българските си читатели.

Авторът на „Завръщане към отците“ идва в България и за премиерата на българското издание на книгата си „Християнството и психологическите проблеми на човека“ (изд. "Омофор“).
 
Свои впечатления за новата книга на сръбския автор ще сподели известният психиатър и богослов д-р Николай Михайлов.

В книгата се анализира развитието на човека от психично-религиозна гледна точка, като в нея са включени въпроси за взаимоотношенията в брака и семейството, както и темата за религиозността и пълноценния живот в старостта. Други важни теми са християнската вяра и болестите, проблемът за вината, греха, съвестта от гледна точка на християнското учение и динамичната психология, самоубийството, пастирски проблеми при оказване помощ на зависими от алкохол и наркотици.


Академик Владета Йеротич е роден през 1924 г. в Белград, където завършва Медицинския факултет. Специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, а по-късно учи богословие. От 1997 г. той е ръководител на новооснования с благословението на Негово Светейшество патриарх Павле Пастирски консултативен център в Белград, където работи с екип от богослови, психолози, педагози, социални работници и други специалисти по проблемите на пастирската психология и медицина. Той е и дългогодишен преподавател в Православния богословски факултет на Белградския университет. Автор е на 31 книги, както и на многобройни студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.


Кога: 19 ноември (сряда), 18.30 ч.
Къде: Аула на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (пл. „Света Неделя” 19)


Автор:
Фондация „Покров Богородичен“
Публикация:
17.11.2014 г. 12:59
Посетено:
1659
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20305-lektsiya-na-akademik-vladeta-yerotich