Срещи

Среща-разговор с проф. д-р Ерика Лазарова

По повод наскоро излязлата книга „Богомило-катарската философия като живяна етика“

Среща-разговор с проф. д-р Ерика Лазарова


◊ ПОКАНА

На 6 ноември 2014 г. от 18:00 ч. в Балабановата къща ще се състои среща-разговор с проф. д-р Ерика Лазарова от Института по наукознание към БАН, автор на наскоро излязлата книга „Богомило-катарската философия като живяна етика“. Книгата на проф. Лазарова представя един съвсем нов поглед и интерпретацията на  старата и обширна богомилска тема.
     
Авторката фокусира вниманието на читателя върху богомилството и катарството като нравствени учения, с изпреварили времето си етични норми, като цялостна светогледна система, като хуманистична и реформаторска философия, проповядваща равенство и бунт срещу унижаващите човека социални порядки през Средновековието.

Ерика Лазарова защитава тезата за богомилството като система на тотална социална критика и защита на демократичните принципи, оспорвайки божествения произход на властта и привилегиите. Лазарова убедително прокарва историческата истина, че българското богомилско учение поражда силни влияния в Средновековна Европа, залегнали в последствие в основата на Реформацията през 15.-16. в., а по-късно и на Хуманизма като част от ренесансовите процеси в Европа.
   
Втората част от срещата предвижда мултимедийно представяне на впечатления от едно пътуване по  пътя на богомилите, осъществено през месец септември, тази година. То е било организирано от проф. Дамян Попхристов, преподавател по по сравнително религиознание в Нюйоркския университет. В пътуването са участвали 37 ентусиасти, преминали са 6200 км по пътя на „милите на Бога“ хора, прогонени от България, тръгнали през Босна, Хърватска и Словения, за да стигнат до Италия и Франция, приемайки имената бугри, катари, албигойци…
   
Вход свободен.

Автор:
ОИ “Старинен Пловдив“
Публикация:
05.11.2014 г. 15:23
Посетено:
1552
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20205-sreshta-razgovor-s-prof-d-r-erika-lazarova