Срещи

Среща с Владимир Зарев в Сливен

За романите "Разруха" и "Светове" на Владимир Зарев

◊ СЪБИТИЕТО

Главният редактор на сп. „Съвременник” и автор на 16 книги с проза Владимир Зарев гостува на създадения наскоро Литературен салон към Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. На творческата вечер, водена от директорката на културния институт – Росица Петрова-Василева, бяха обсъдени предизвикалите голям читателски интерес романи „Разруха”, претърпял шест издания (изд. „Пет плюс”, 2003) и „Светове” (изд. „Пет плюс”, 2005).


◊ ПОВЕЧЕ

Романите бяха представени от писателката Иванка Денева, която подчерта философския характер на творбите и близостта им в изобразяване  света на идеите, общата тема за промените в българската действителност и човека след 1989 г., ролята на политическата класа и парите в управлението на обществото и за деградацията на съвременните нрави. Акцент в обсъждането получи проблематиката на „Разруха”, разкриващ механизмите и движещите сили в „голямото разграбване” на страната и за разпада: социален, институционален, нравствен; темата за „световните пари” в тези процеси, особеностите на образната система и стилистиката на творбата. Бяха откроени композиционните търсения на автора - няколко паралелни повествователни „потока” и конструирането на „роман в романа”.

Писателят Вл. Зарев отговори на въпроси на читателите за творческата история на създаване на „Светове”, прототипите, художественото присъствие на някои глобални комуникационни процеси в него и др. В обсъждането участваха писателите Атанас Славов и Валентин Найденов, журналистите Веселина Седларска и Петко Петков, Христина Димова и др.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.04.2006 г. 23:33
Посетено:
835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/2010-sreshta-s-vladimir-zarev-v-sliven