Срещи

Среща с писателя Христо Карастоянов и последния му роман "Една и съща нощ"

Роман за Гео Милев и Георги Шейтанов

Среща с писателя Христо Карастоянов и последния му роман "Една и съща нощ"


◊ СЪБИТИЕТО

Библиотека "РОДИНА", къща музей "Гео Милев" и ИК "Жанет 45", с подкрепата на Община Стара Загора,

Ви канят на 

среща с писателя Христо Карастоянов
и последния му роман "
Една и съща нощ. Дневник на един роман", номиниран за литературна награда Хеликон.


30 октомври 2014 (четвъртък) от 18:00 часа
къща музей "Гео Милев" (Стара Загора, ул. „Гео Милев“ 37)

Представя доц. Владимир Янев


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА


Христо Карастоянов е роден на 22.02.1950 г. в Тополовград. Автор е на 27 книги – белетристика, публицистика и поезия. През 1999 г. печели наградата на Съюза на българските писатели за документалистика. Романът му "Аутопия: другият път към ада" (2003) е сред първите пет номинирани за наградата на Фондация "Вик" книги, а други негови четири книги са номинирани за наградата на книжарниците "Хеликон". Носител е на ред литературни награди, сред които и първа награда на "Развитие" КДА за непубликуван роман (за книгата му "Смъртта е за предпочитане", 2003), "Златният ланец" за разказ на вестник "Труд", Национална награда за хумористичен разказ "Чудомир", наградата „Хеликон“ за най-добра белетристична книга на 2012 година за романа „Името“, наградата „Дъбът на Пенчо“ през 2014 година за последния му романа „Една и съща нощ”, който има номинация и за литературната награда „Хеликон”, 2014. Член е на Съюзa на българските писатели. Живее и работи в Ямбол.

В "Една и съща нощ" Христо Карастоянов описва последните години на големия български поет Гео Милев, основавайки историята си на исторически събития и личности, и "вади на светло" образа на анархиста Георги Шейтанов – една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век, оказал голямо влияние върху развитието на списание "Пламък".


◊ ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА

За новия роман на Христо Карастоянов може много да се пише, но все отнякъде трябва да се започне. Може би да започнем с дързостта – да се напише роман за Гео Милев, за последната година и половина от живота му и за жестоката му смърт в чудовищната касапница на април 1925-а. Впрочем може да се възрази, че прочутият анархист Георги Шейтанов е също толкова главен герой на книгата, колкото поетът, но ми се струва неизбежно, че „Една и съща нощ“ ще бъде наричана роман за Гео Милев най-малкото поради все още трайната мощ на литературния канон. Иначе поетът и анархистът шестват из улиците на София, така живо и сетивно въплътени от ямболския писател, както малцина столични автори са успявали, и се сблъскват с други исторически лица, но по много причини не бих етикетирал „Една и съща нощ“ като исторически роман. Причини, в които, мисля, се съдържа и спецификата, и силата на това забележително произведение.
Ангел Игов, в. Култура

Христо Карастоянов разказва пищно, трепкащо и задъхано за едно време, в което нито един от героите не успява да си поеме дъх. Голямата каша на хаоса се прошарва с дребни твърди частици, върху които читателят може да се крепи, додето вихърът на събитията го носи през разказваната история.

Един голям политически роман и безогледно трезв подход при повествованието.
Хелмут Шонауер, Lesen in Tirol

"В една и съща нощ" е роман за липсващата справедливост в България, за отсъстващото възмездие, за изгубеното чувство за срам, достойнство и справедливост.

Творба, критикуваща робското мислене на българина, световно известен с умението си да се адаптира, но не и да протестира и да се интересува от съдбата на ДРУГИЯ, РАЗЛИЧНИЯ, независимо дали е анархист като Георги Шейтанов, или ярък публицист, издател и поет-новатор като Гео Милев.

Борислав Гърдев, LiterNet


Автор:
Библиотека "Родина"
Публикация:
24.10.2014 г. 15:59
Посетено:
1756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/20099-sreshta-s-pisatelya-hristo-karastoyanov-i-posledniya-mu-roman-edna-i-sashta-nosht