Срещи

Лекция на тема "Евангелие според Лука. Благовестието за Всемилостивия"

Септемврийската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

Лекция на тема "Евангелие според Лука. Благовестието за Всемилостивия"


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
 
Ви канят на

септемврийската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

на тема

Евангелие според Лука.
Благовестието за Всемилостивия„… слепи прогледват, хроми прохождат, прокажени се очистват, глухи прочуват, мъртви възкръсват, на бедни се благовествува“ (Лука 7:22)

Инициативата „Книгата на книгите“ на фондация „Покров Богородичен“ за срещи, посветени на библейските послания, продължава и през новия есенен сезон. Досега лектори са били едни от най-изявените български богослови и преподаватели по библеистика, сред които проф. д-р Емил Трайчев, проф. д-р Иван Желев, доц. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Ивайло Найденов и др. Темата на септемврийската лекция е „Евангелие според Лука. Благовестието за Всемилостивия“.


Според свидетелството на св. Григорий Богослов евангелист Лука намира мъченическата си смърт, провесен на едно маслинено дърво, поради липсата на кръст. Авторът на третото по ред синоптическо Евангелие възвестява идването на Спасителя не само за юдеите, но и за езичниците. За цялото човечество! Защо за светия евангелист е особено важно да постави в центъра на своя разказ Божието милосърдие като първопричина за Христовото Въплъщение? Отговор на този и на още любопитни въпроси ще предложи отец Добромир Димитров от Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Очакваме ви!


Лектор:
Прот. Добромир Димитров

Прот. Добромир Димитров е свещеник във великотърновския храм „Св. Мина”. От 2008 г. е редовен асистент по църковно право към катедрата „Историческо и практическо богословие” на Православния богословски факултет на ВТУ.


Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. "Асен Златаров" 22)
Кога: 30 септември (вторник) 2014 г., 18:30 ч.
Вход: свободен
Автор: Организаторите
29.09.2014 г. 15:48
Посетено: 957
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19900-lektsiya-na-tema-evangelie-spored-luka-blagovestieto-za-vsemilostiviya