Срещи

"Киноюбилей" празнува годишнина на Педро Алмодовар с лектория и филмови акценти

Специален акцент на кинолекторията е филмът на Алмодовар от 1995 г. „Цветето на моята тайна”

"Киноюбилей" празнува годишнина на Педро Алмодовар с лектория и филмови акценти


◊ СЪБИТИЕТО

"Киноюбилей" празнува годишнина на Педро Алмодовар с лектория и филмови акценти

„Роден съм в един период, лош за Испания, но много добър за киното. Става въпрос за 50-те години. Бях невръстно хлапе, когато бутнах за първи път вратата на едно селско кино. С времето си дадох сметка, че споменът за филмите, които са ми направили впечатление, като цяло не отговаря на оригиналния филм. В това първо селско кино освен стол бях занесъл и малък мангал с горещи въглища, за да се боря срещу студа по време на прожекцията.”
Педро Алмодовар
 
„Животоспасяваща“ доза качествено кино, поднесена с любопитна кинолектория очаква почитателите на седмото изкуство в отдел „Изкуство” - Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна. На 27 септември в обичайния час (10.00) при вход свободен, ценителите на киното ще са част от незабравимо пътуване в света на режисьора Педро Алмодовар, който на 25 септември става на 65 години.

В рубриката ”Киноюбилей” ще се покажат непопулярни кадри от периода на Алмодовар като певец, а ценителите на изкуството със запазената марка Алводовар ще преоткрият творчеството през годините му. Специален акцент на кинолекторията е филмът на Алмодовар от 1995 г. „Цветето на моята тайна” с участието на: Мариса Паредес, Хуан Ечанове, Роси де Палма, Чус Лампреаве, Хоакин Кортес, Мануела Вергас и др. Испанско-френската продукция е носител на наградите: Карлови Вари 1996 - най-добра актриса (Мариса Паредес). Филмът е със седем номинации за „Гоя” - 1995 (за режисура, най-добра актриса (Мариса Паредес), поддържащи актриси (Роси де Палма, Чус Лампреаве), сценография, грим, прически и звук.


◊ ЗА ФИЛМА "ЦВЕТЕТО НА МОЯТА ТАЙНА"

В „Цветето на моята тайна” се интерпретира темата за самотата, която може да се преработи в творчески импулс, докато чувствителността на твореца има сили и капацитет да се позовава на крехките емоции. Драмата на централния персонаж Лео (Мариса Паредес) представлява криза, криза на безпокойството и унижението, предизвикваща вцепеняване на емоцията. Лео е писател на романи, изпълнени с любовна болка и страдания - в духа на испанското булевардно възприемане на мелодрамата за невъзможната любов. В „Цветето на моята тайна” всеки от персонажите живее сякаш двойствен живот и крие факти от биографията си. Лео пише под псевдоним, съпругът й има любовница, най-добрата приятелка на Лео е любовница на съпруга й. Страсти, любовни болки, фламенко в изпълнение на един от най-известните танцьори на Испания Хоакин Кортес и разбира се оригинално разработени, психологически достоверни светове ни представя творчеството на Алмодовар.

„Мислех да кръстя филма си така: „Като крава без звънец”. Това звучи много добре на испански, но е израз, който не познават извън родното ми село Ла Манча, където се употребява. Да бъдеш като крава без звънец означава да си се загубил, без някой да го е грижа за теб. Това е израз, който заех от майка ми, която често го използва по отношение на мен.”

„Когато снимам, виждам по мистичен начин болката, сякаш се поставям на колене, за да се моля пред олтара на болката. Болката ме кара да се бунтувам, това е нещо като религия за мен - религия, позволяваща на хората да общуват, защото всички знаят какво е болка” - споделя Алмодовар.


„Киноюбилей” е образователен модул, с модератор и автор театралният критик и режисьор Елица Матеева, осъществен с подкрепата на: Регионална библиотека “Пенчо Славейков“ - Варна и Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо” - Варна.


 Автор: Организаторите
25.09.2014 г. 13:08
Посетено: 1200
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19882-kinoyubiley-praznuva-godishnina-na-pedro-almodovar-s-lektoriya-i-filmovi-aktsenti