Срещи

Големите във фотографията идват на среща с българската публика

Среща с Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос

Големите във фотографията идват на среща с българската публика


◊ СЪБИТИЕТО

Две от големите световни имена във фотографията идват за среща с българската публика. Събитието е част от тазгодишното издание на Фотофабрика.

Фото фигури
Среща с Кристина Гарсия Родеро


Кристина Гарсия Родеро стига там, където малцина успяват да надникнат. За да улови човека такъв, какъвто е: примитивен и величествен; между небето и земята; между живота и смъртта...

24.09., 18:30
Национална художествена галерия

Вход свободен

Няма да я забележите на улицата. И тя няма да ви забележи. Освен ако не държи фотоапарата в ръцете си. Тогава става невидима.Сякаш се слива с енергийното поле на онези хора, които са във фокуса на обектива й. Започва да диша като тях, да усеща като тях, да етях.

Това е Кристина Гарсия Родеро - първият испански фотограф, член на престижната агенция за репортажна фотография Магнум, в която са най-добрите професионалисти в света.

Нейните кадри показват човека във всички негови състояния: в транс, скръб, възторг и смирение; между небето и земята, между живота и смъртта.

Вярва, че успехът й се дължи на свободата да рискува и на безусловния респект към хората, които снима.

Кристина Гарсия Родеро е родена през 1949 г. Учила е рисуване в университета Комплутенсе в Мадрид, работила е като преподавател във Факултета по изящни изкуства.

Един от следващите й проекти е да снима кукерите в България.


Фото фигури
Среща с Чема Мадос


Чема Мадос е нещо като Магрит във фотографията - най-важното в неговите снимки е онова, което не се вижда. Той не поставя точка на своите фотографии, неговият препинателен знак е многоточието. Краят остава за нас...

24.09, 18:30
Национална художествена галерия

Вход свободен

Чема Мадос е нещо като Магрит във фотографията - най-важното в неговите снимки е онова, което не се вижда.

Фотографът създава нова реалност с предметите, които ни заобикалят. Кани зрителя да довърши композицията и да открие втория, третия, скрития смисъл на посланието. В тази игра на асоциации Чема Мадос е ненадминат.

Неговите черно-бели композиции съдържат в себе си шарена палитра от възможни интерпретации - изненадващи и прости до гениалност.

Краят остава за нас...


Роден през 1958 г., Чема Мадос следва История на изкуството в университета Комплутенсе в Мадрид и учи фотография в Centro de Enseñanza de la Imagen.Носител е на много международни отличия. Визуалната поетичност на неговото творчество го нарежда сред големите майстори на фотографията днес.


Автор:
Организаторите
Публикация:
24.09.2014 г. 10:55
Посетено:
1616
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19866-golemite-vav-fotografiyata-idvat-na-sreshta-s-balgarskata-publika