Срещи

Лекция на тема "Христос в Евангелието според Марк"

Юлската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

Лекция на тема "Христос в Евангелието според Марк"


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен
и
Ателие–книжарница "Kъща за птици"
Ви канят на

юлската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"
на тема

Христос в Евангелието според Марк


„Христос в Евангелието според Марк“ ще бъде темата на последната за пролетно-летния сезон лекция от поредицата „Книгата на книгите“, инициирана от фондация “Покров Богородичен”.


За второто по ред Евангелие емблематичният митрополит Антоний Сурожки споделя един любопитен личен спомен: „Аз станах вярващ, след като се срещнах именно с това Евангелие; и това не е случайно. Ако бях започнал да чета Евангелието от Матей, което е било насочено към юдеите, вярващите евреи от онова време, или Евангелието от Йоан, което е много дълбоко потопено и във философската, и в богословската мисъл, аз вероятно не бих ги разбрал, тъй като бях едва на 14 години. Евангелието от Марк е било написано от ученика на апостол Петър именно за такива “сърдити” младежи, какъвто бях по онова време, написано, за да даде представа за Христовото учение и Неговата личност на тези млади хора, които имали най-голяма нужда от това… То е написано сбито, силно и, надявам се, достига до душите на другите, така както преобърна моята душа и преобрази моя живот.“.


Лектор:

Протойерей Теодор Стойчев е роден през 1973 г. в Русе. Свещеник е в храмовете „Св. Атанасий Велики“ и „Успение на Пресвета Богородица“ във Варна. Доктор е по богословие с дисертация в областта на Свещеното Писание на Новия Завет. Автор е на книгите: „Значението на кръста Христов в Посланието на св. апостол Павел до Галатяни“, „Богословие на Новия Завет“ и „Богословие на просперитета“.


Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)
Кога: 23 юли (сряда) 2014 г., 18:30 ч.
Вход: свободен

Автор: Организаторите
18.07.2014 г. 15:02
Посетено: 1204
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19631-lektsiya-na-tema-hristos-v-evangelieto-spored-mark