Срещи

Беседа "Как ни променя кръщението"

Юлската среща от поредицата беседи и дискусии "Православие и съвремие"

Беседа "Как ни променя кръщението"


◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България и
Ателие–книжарница „Къща за птици“
Ви канят на
юлската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов „Православие и съвремие“
на тема

Как ни променя кръщениетоВ своята емблематична книга „От вода и дух“ протопр. Александър Шмеман пише: „Християнинът от миналото знаел с цялото си същество, че с Кръщението се поставя в радикално ново отношение спрямо всички аспекти на живота… Тази основа е все още с нас. Хората се кръщават. Но сме престанали да възприемаме Кръщението като врата, която води към новия живот, и като сила да се бориш за съхранението и израстването на този нов живот в нас“.

„Трябва да преоткрием Кръщението“, е неговият призив. Изпълняваме ли днес този призив или напротив – все повече се отдалечаваме от истинското преживяване на Тайнството? Заедно ще потърсим отговор на този и на още много дискусионни въпроси по темата.


Участници:

Свещ. Сава Кокудев
Свещеник в старинния митрополитски храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. Хоноруван асистент в катедрата по систематическо богословие на Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 2013 г. става доктор по философия с дисертация на тема „Евхаристия и католичност на Църквата. Константинопол и Рим – дебатът от XIII в.”

Доц. д-р Мариян Стоядинов
Преподавател по догматическо богословие и зам.-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Автор е на книгите „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието”, „Божията благодат – богословско изследване”, „Църква. Общност. Общество”, „Иконология на догмата”. Преводач, редактор и издател на многобройни статии и книги на православна тематика.

Модератор:
Доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)
Кога: 16 юли (сряда) 2014 г., 18:30 ч.


Автор: Организаторите
13.07.2014 г. 15:28
Посетено: 1209
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19606-beseda-kak-ni-promenya-krashtenieto