Срещи

"Един час в Бретан" - презентация на Люсил Ервеу

3 юли, 19 часа, Франкофонски център Варна

"Един час в Бретан" - презентация на Люсил Ервеу


◊ ПОКАНА

Франкофонски център Варна
Интернет издание "Градското списание"

имат удоволствието да ви поканят на

"Един час в Бретан"
с Люсил Ервеу и Елена Владова, журналист

(презентация на френски език с превод на български)

Интересува ли ви Франция?
Познавате ли регион Бретан в северозападната част на страната?
Заповядайте, за да научите повече от една истинска бретонка!
Очаква ви викторина с награди!


3 юли, четвъртък, 19 часа
във Франкофонски център Варна (ул. „Преслав“ 69, входът е през ул. „Асен Златаров“).

С подкрепата на Easy Consult.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Какво знаем и не знаем за регион Бретан, полуостров в северозападната част на Франция? Това ще разкаже Люсил Ервеу специално за българска публика на 3 юли. Подготвената от нея презентация е интересна не само за франкофони, а за всички, които се интересуват от история на Европа, от митовете и легендите, които формират разнообразната култура на континента.

Защо Бретан се отличава от другите региони на Франция? Районът е бил населяван от келтски племена, които са оставили своя отпечатък в местния език, твърде различен от френския; във фолклора и песните. Вторият по големина град в Бретан, Брест посреща и изпраща регати, също като Варна, като истински пристанищен град посреща пътешественици, също като Варна.

Какво представлява Брест и каква е неговата история? Какво е общото между крал Артур и историята на Бретан? Защо бретонският език няма нищо общо с френския? Защо българското хоро много прилича на традиционните танци в Бретан? Отговор на тези въпроси ще получат всички на представянето във Франкофонски център Варна.


Люсил Ервеу е родена в Брест, регион Бретан, Франция, през 1989 г. Студентка в Университета в Авиньон, първа година магистратура „Публики на културата“. От октомври 2012 г. прекарва 10 месеца в Стара Загора по линия на Европейската доброволческа служба. Сега е във Варна за 3 месеца като стажант на интернет издание "Градското списание" и на сайта Découvrir Varna, където могат да се прочетат нейни статии. Във Варна участва също в проявите, организирани от Общество на писателите – Варна, в платформата за млади автори МОТИВ и в други инициативи.



Автор:
Организаторите
Публикация:
02.07.2014 г. 12:52
Етикети:
срещипрезентацияЕлена Владова
Интернет издание Градското списание
Франкофонски център Варна
Люсил Ервеу
Един час в Бретан
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19569-edin-chas-v-bretan-prezentatsiya-na-lyusil-erveu