Срещи

Вечер на баща и син Райнови

125 години от рождението на акад. Николай Райнов (1889-1954) и 95 години от рождението на Богомил Райнов (1919-2007)

Вечер на баща и син Райнови


◊ СЪБИТИЕТО

Вечер на баща и син Райнови                      
        
Паметна вечер, посветена на 125 години от рождението на акад.
Николай Райнов (1889-1954) и 95 години от рождението на Богомил Райнов (1919-2007) ще се състои на 24 юни (вторник) от 17.30 ч. в големия салон на БАН, ул. „15-ти ноември” №1.

Събитието е под патронажа на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

За делото на двамата именити български творци ще говорят акад. Стефан Воденичаров, акад. Светлин Русев, чл.-кор. Елка Бакалова и проф. Светлозар Игов.

Модератор на вечерта ще бъде Иван Гранитски. Ръководеното от него издателство „Захарий Стоянов” е ревностен издател на Райнови – баща и син. В този ден във фоайето ще бъдат подредени тези издания, измежду които са луксозният сборник-албум на акад. Николай Райнов „Посланик на светлината“, който включва студии за Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланжело, Тициано, Веронезе и Рембранд, както и статиите му „Народни особености на нашето старо изкуство” и „Езикът на българската орнаменталистика”. Сладкодумният разказвач на приказки Николай Райнов е представен от издателството в три луксозни тома: „Български приказки”, „Източни приказки” и „Приказки от цял свят”.
   
В каталога на „Захарий Стоянов” Богомил Райнов е представен със седем романа: „Господин Никой”, „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, „Голямата скука”, „Умирай само в краен случай”, „Тайфуни с нежни имена”, „Денят не си личи по заранта” и „Ченге втора употреба”, както и най-хубавото от есеистичната му проза, събрано в „Магичен фенер” и „Тайната”. Последните книги, излезли от перото на Богомил Райнов, носят мемоарен характер, те също излязоха с марката на издателство „Захарий Стоянов”: „Париж”, „Лека ни пръст” и „Писмо от мъртвец”.


Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
23.06.2014 г. 14:21
Посетено:
1725
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19511-vecher-na-bashta-i-sin-raynovi