Срещи

Поетична вечер с Десислава Неделчева в Русе

Между кръговрата на метафорите и монотонното всекидневие

Поетична вечер с Десислава Неделчева в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Поетична вечер с талантливата поетеса и литературен критик Десислава Неделчева

Клуб на дейците на културата – Русе
29 май, четвъртък, 18:00 часа


В последните години на миналия век Десислава Неделчева влезе като едно от най-обещаващи поетични „пера“ в най-новата ни словесност. Израснала край морето във Варна, тя посещава поетически школи, участва и в едно от първите издания на Националната олимпиада по философия през 1990 г. Нейната писмена работа е толкова нестандартна, че членовете на комисията започват разпалено да спорят дали написаното е философия или литературно съчинение. Все пак в предпочитанията й надделява литературата. Завършва "Българска филология" в СУ "Св. Кл. Охридски", където среща първите свои съмишленици сред преподаватели, колеги и приятели. Многобройните публикации в "Литературен вестник", "Култура", "Литературен форум" превръщат Десислава Неделчева в търсен автор на стихове, разкази и рецензии. Чрез тях системно си проправя път нейният ярък талант и артистична безкомпромисност. Въпреки многобройните покани, публикува рядко, претегляйки внимателно всяка дума и идея. Двете й малки книжки, стихосбирките "Прози в края на века" (1998; 2000) и "Източно време" (2012), впечатляват ценители и критици. Поетическият свят на Десислава Неделчева, както всяко художествено творчество от висока проба, е населен с ярки метафори, които сякаш се маскират в монотонното всекидневие на „здравия разум”. Там някъде се раждат ентусиазъм, надежди, въпроси, колебания, съмнения за да изкристализира нашето собствено „аз“.

В четвъртък, 29 май от 18:00 часа в Клуба на дейците на културата артистичната публика на Русе ще има привилегията да се срещне с поетесата, да чуе нейните стихове и да сподели мисли за възможностите и препятствията пред изящното слово. Домакини, гидове и тълкуватели на нейното творчество ще бъдат университетските преподавателки и авторки на поетични книги Мира Душкова и Мая Ангелова.


* * *

Марин Бодаков: „Светът на семейството ни поставя изпитание с нова форма на самота - и честният подход към нея е изчистил стихотворенията в „Източно време” от умозрителност. Разчистил е малословен път за децата. Сякаш Неделчева разкрива следствени тайни - кой прикри веществените доказателства, че сме съществували и иначе ("повече от домакиня./ повече от майка")? Защо самовзискателността ни разбива. Докато се опитваме да почистим и подредим един неподредим свят - голям и малък... Тегнещ и единствен. Нежен. "Заради сдобряването".

Проф. Миглена Николчина: “Нейните „Прози в края на века” излязоха отдавна - през 1998. Тогава стихосбирката и литературната критика, която тя пишеше, я направиха едно от популярните имена в литературното пространство. Втората стихосбирка на Десислава Неделчева потвърждава нейните качества и добавя нови нюанси в поезията й”.

Николай Бойков: „Патоса на тази книга: да виждаш какво става и през разказаното видяно наистина да видиш станалото.

Десислава Неделчева: „За мен, източното време е личното, домашното, дистанцираното, затвореното, интимното, Шехерезада, за разлика от западното – откритото, социалното, за пред всички хора.”

Автор:
Любомир Кутин
Публикация:
27.05.2014 г. 15:40
Посетено:
1309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19305-poetichna-vecher-s-desislava-nedelcheva-v-ruse