Срещи

Дискусия "Часовете по религия – задължителни или желани"

Майската среща от поредицата беседи и дискусии "Православие и съвремие"

Дискусия "Часовете по религия – задължителни или желани"


◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България и
Ателие–книжарница „Къща за птици“

Ви канят на майската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов „Православие и съвремие“
на тема

Часовете по религия – задължителни или желани

Между две емблематични дати, символ на българската духовност и култура – 11 и 24 май, интернет порталът Православие.БГ инициира дискусия, посветена на дългогодишно обсъжданата тема за религиозното образование в училище. 

Участници:

Проф. д-р Божидар Андонов
Зам.-декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ръководител на катедра „Практическо богословие“ и на две магистърски програми:„Религия и образование“ и „Църковно социално дело“; директор на Центъра за катехизическо и религиозно обучение към Богословския факултет на СУ. От 2009 г. до днес е преподавател и в Православния институт при Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, Германия. От март 2007 до януари 2008 г. е член на комисията “Бакалов” към Министерството на образованието и науката за изготвяне на Концепцията за задължителен учебен предмет “Религия” в СОУ. През март 2014 г. е определен от министъра на МОН за член на Експертния съвет по религия към Министерството на образованието. Автор на няколко монографии и на множество публикации в научни издания.

Доц. д-р Магдалена Легкоступ
Преподавател по методика на обучението по религия в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Официален сътрудник на Културно-просветния отдел на Българската православна църква. Участва в изработването на Стратегия за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ. Автор е на монографиите “Методически аспекти на обучението по религия”, “Обучението по религия – диалог и инклузия”, “Катехизическото учение на св. Кирил Йерусалимски”, както и на различни учебници и учебни помагала, студии и статии, отпечатани в различни издания.

Ваня Станчева
Завършила е Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” през 1995 г. и магистратура по начална педагогика във Факултета по предучилищна и начална училищна педагогика към СУ. От 1997 година е преподавател по религия в различни детски градини и училища в столицата. В момента е старши експерт по организация на средното образование в РИО – София-град.

Александър Шпатов
Юрист и един от представителите на новото поколение български писатели, автор на няколко сборника с разкази. Носител е на наградата за най-добра дебютна книга в Националния конкурс „Южна пролет” (2006), номиниран e за наградата „Хеликон” за 2009 г. Автор е на множество публикации в български печатни и електронни медии, сред които е и статията „Религията в училище: въпрос на обща култура“, публикувана в интернет портала Православие.БГ.


Модератор:

Доц. Костадин Нушев

Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.


Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. „Проф. Асен Златаров” 22)
Кога: 15 май (четвъртък), 18:30 ч.



Автор:
Организаторите
Публикация:
13.05.2014 г. 15:31
Етикети:
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19163-diskusiya-chasovete-po-religiya-zadalzhitelni-ili-zhelani