Срещи

Новият Завет и археологията

Априлската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"

Новият Завет и археологията


◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
Ви канят на

априлската среща от цикъла лекции "Книгата на книгите"
на тема

Новият Завет и археологията


Поредицата „Книгата на книгите" стартира през май 2013 г. с лекции, посветени на Стария Завет. Фондация „Покров Богородичен“ продължава със своята ежемесечна инициатива да ви среща с едни от най-утвърдените български библеисти. Мартенската среща, която бе и първата от лекциите за Новия Завет, предизвика голям интерес с представените от лектора проф. Емил Трайчев любопитни подробности за формирането на канона на новозаветните книги.

На предстоящата априлска лекция пък гл.ас. д-р Екатерина Дамянова ще запознае аудиторията с най-интригуващите архитектурни паметници и артефакти от Светите земи, разкриващи автентичната среда, в която се развиват евангелските събития и възникват текстовете на Новия Завет. Преподавателката в Богословския факултет на СУ ще хвърли светлина и по темата за някои мистификации, свързани с библейската археология, добили широка популярност в последните години, както и ще бъде насреща за вашите въпроси!


Гл. ас. д-р Екатерина Дамянова е преподавател по библейска археология и история в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1996 г. завършва Богословския факултет (1996) и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (1996); завършва археологически курс в Израел и Йордания (2003). Специализира в Хайделберг, Германия (1998–2000); в Католическия институт за изучаване на източните църкви в Регенсбург, Германия (2009, 2010); Виенския университет, Австрия (2000, 2005, 2007, 2008, 2009); Университета в Янина, Гърция (2002); Солунския университет, Гърция (2002).

През декември 2012 г. изнася лекции като лектор по програма ERASMUS в Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен, Германия. Член е на Съюза на учените в България; на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО); учредител и член на Collegium Biblicum; член на Alumni Uni-Heidelberg. Носителка е на Наградата за млад учен на СУБ, Стара Загора, за 2004 г. Автор на множество публикации в научни сборници и издания.


Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров” 22)
Кога: 29 април (вторник) 2014 г., 18:30 ч.
Вход: свободен


Автор: Организаторите
24.04.2014 г. 20:36
Посетено: 995
Етикети: срещи, лекция, Ателие–книжарница Къща за птици, Фондация Покров Богородичен, Екатерина Дамянова, Новият Завет и археологията
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/19042-noviyat-zavet-i-arheologiyata