Срещи

Беседа "Тайната на смъртта и възкресението"

Априлската среща от поредицата беседи и дискусии "Православие и съвремие"

Беседа "Тайната на смъртта и възкресението"


◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България и
Ателие–книжарница „Къща за птици“
Ви канят на априлската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов
„Православие и съвремие“
на тема

Тайната на смъртта и възкресението


В своята „Християнска етика" известният гръцки богослов проф. Георгиос Мандзаридис казва: „Човекът иска да забрави смъртта и се опитва да избегне всяка мисъл или всеки разговор за нея. Особено съвременният човек, който живее сред шума и анонимността на глобализираното общество, се отчуждава и забравя своята природа и границите на живота си... Изследването на смъртта не е отрицателен, а плодотворен духовен труд, който води човека до бодърстване и вразумяване. Без помненето на смъртта човекът не може да стигне до истината за живота...“. Оттук идва и определението на проф. Мандзаридис за същността на Възкресението: „Възкресението не е връщане към биологичната индивидуалност, а възстановяване на личността и на истинското общение на личностите в Царството Божие."

В навечерието на Страстната седмица Православие.БГ ви очаква на поредната месечна среща-беседа, посветена именно на разговора за смъртта и Възкресението.


Участници:

Прот. Николай Георгиев
Свещеник на Българската православна църква, Софийска епархия. Създател и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България (част от Международната асоциация Prison Fellowship International).

Доц. д-р Мариян Стоядинов
Преподавател по догматическо богословие и зам.-декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Автор е на книгите „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието", „Божията благодат – богословско изследване", „Църква. Общност. Общество", „Иконология на догмата". Преводач, редактор и издател на многобройни статии и книги на православна тематика.

Модератор:

Доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.


Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)
Кога: 10 април (четвъртък), 18:30 ч.




Автор:
Православие БГ
Публикация:
07.04.2014 г. 13:44
Посетено:
1234
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/18929-beseda-taynata-na-smartta-i-vazkresenieto