Срещи

Боян Биолчев и Валери Стефанов в Плевен

Премиерно представяне

◊ СЪБИТИЕТО

Плевенчани имаха удоволствието да присъстват на представянето на две удивителни книги. Още в 18 часа на 10 март залата на ДТ "Иван Радоев" в гр. Плевен бе изпълнена от обществеността на града. СУ "Климент Охридски" и издателство "Захарий Стоянов" в лицето на Ив. Гранитски представи проф. Боян Биолчев с неговата книга "Амазонката на Варое" и проф. Валери Стефанов с "Изгубените магарета".


◊ КНИГИТЕ

"Амазонката на Варое" бе представена като сатира от раблезиански тип, перла в българския хумор и книга, която би се прочела на един дъх, "истински пир за душата". Обратно на нея, "Изгубените магарета" на Валери Стефанов е книга с дълбоко философско звучене. Голямата ерудиция на автора, познаването на двухилядолетната история на света, както и на светите книги му позволяват да представи човека и взаимоотношенията му в дълбок философски и религиозен контекст.


◊ ПУБЛИКАТА

На срещата присъства и известният плевенски художник, почетен жител на Плевен Греди Асса, който е художник на илюстрациите към книгата на В. Стефанов. Греди Асса подари на града свои картини и такива на негови приятели художници. Кметът Найден Зеленогорски благодари на гостите за изключително богатата среща и обеща, че плевенските художници скоро ще имат свой дом, който в момента се реставрира.
Автор:
Здравка Шейретова
Публикация:
13.03.2006 г. 20:21
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/1891-boyan-biolchev-i-valeri-stefanov-v-pleven