Срещи

Кинолектория "Българското кино от 60-те години на ХХ век - антиконформистки проекции"

Прожекция на филмите "Шведските крале" и "Привързаният балон"

Кинолектория "Българското кино от 60-те години на ХХ век - антиконформистки проекции"


◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги и приятели, верни на Седмата муза, нашите кинолектории, посветени на модула "Българското кино от 60-те години на ХХ век - антиконформистки проекции" продължават.

Очакваме ви!

През 60-те години на 20. век правят своите значими професионални изяви в българското кино автори като: Бинка Желязкова, Христо Ганев, Рангел Вълчанов, Валери Петров, Христо Писков, Ирина Акташева, Любомир Шарланджиев, Борислав Шаралиев, Людмил Кирков, Методи Андонов. Те очертават с творбите си различния поглед, трансформиращ идеологемите на социализма в специфична личностна позиция. Филмите, които ще предложим в модула "Българско кино от 60-те години на 20 век - антиконформистки проекции" на публиката в Арт "На тъмноА" Зона (Варна, ул. ”Стефан Стамболов” 2) са резултат от креативността на едно талантливо поколение.

Финалната права на този период ще бъде 1968 г. (на 20 август с.г., СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират Чехословакия. България е първата държава, настояла за военна интервенция в Чехословакия). Кинозаглавията предизвикат любопитство, защото повечето от тях са имали трудна съдба - били са обект на цензура или пък са били съпроводени с трудна и обширна полемика по време на т.нар. художествени съвети.

Модератор на събитията:
Елица Матеева
 
Вход свободен!

По време на лекториите Ви предлагаме интересна информация за филмите, публикувана в изследвания на изтъкнати родни киноведи.


◊ В ПРОГРАМАТА

1 март от 17.00 ч.

"Шведските крале"

Момчетата от една бригада в Кремиковци са постигнали известно материално благополучие и Спас решава да отиде на море, където да си поживее като „шведските крале”.
Комедия.
България, 1967 г., 88 мин.

Сценарист Николай Никифоров.
Режисьор Людмил Кирков
Оператор Атанас Тасев
Музика Борис Карадимчев
В ролите: Кирил Господинов, Асен Георгиев, Цветана Манева, Хиндо Кисимов, Константин Коцев, Енстати Стратев, Никола Рударов, Грета Ганчева, Мариана Аламанчева и др.

Поради честите отсъствия от дома, Горан не може да участва пълноценно във възпитанието на децата си. Младата и красива жена на Благо не може да се примири със самотата и търси топлина извън семейството. А Спас решава да си вземе отпуск и да замине на море, където в луксозен хотел да си поживее “като шведските крале”. Но пъстрият и шумен свят го посреща без интерес. Колкото и да се опитва да се държи “на ниво”, Спас изпада в смешни, а често пъти и в жалки ситуации. Постепенно започва да разбира, че това, което му се е струвало примамливо, е само лъскава фасада, а истинският живот и радост са сред момчетата в бригадата, където всички го очакват.


3 март от 17.00 ч.

"Привързаният балон"

Няма свобода дори за полета на мисълта...
"Опит за летене", забранен от неофициалната цензура в продължение на 23 години...

Веднага след премиерата си през 1967 г., филмът е абсолютно забранен за показване (дори пред кинематографисти) от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим до 1990 година. Но това не успява да изтрие появата на един шедьовър - най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, художествена еманация на българската душевност...
Фантастична драма.

България, 1967 г., 96 мин.
По мотиви от новелата “Привързаният балон” на Йордан Радичков.

Сценарист Йордан Радичков
Режисьор Бинка Желязкова
Оператор Емил Вагенщайн
Музика Сивеон Пиронков
В ролите: Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Георгиев-Гец, Петър Слабаков, Георги Парцалев
През Втората световна война един баражен балон се откъсва от румънския град Плоещ, преминава Дунава и се спира над планинско село в България. Селяните са стъписани от неговата поява и решават да го свалят с един залп, но балонът литва към планините. Преследвачите организират хайка, но се оказва, че не са единствените преследвачи.


Автор:
Организаторите
Публикация:
27.02.2014 г. 21:38
Посетено:
1265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/18671-kinolektoriya-balgarskoto-kino-ot-60-te-godini-na-hh-vek-antikonformistki-proektsii