Срещи

Среща с Михал Рушинек - председател на Фондация "Вислава Шимборска"

Представяне на изложба колажи на Вислава Шимборска

Среща с Михал Рушинек - председател на Фондация "Вислава Шимборска"


◊ СЪБИТИЕТО

От 12 февруари имаме удоволствието да ви представим една непозната до скоро страна на голямата поетеса Вислава Шимборска – нейните колажи. За да ни доближи малко повече до поетесата и нейните „тайни“ занимания, наш гост ще бъде Михал Рушинек, секретар на Вислава Шимборска от 1996 г. и настоящ председател на Фондацията „Вислава Шимборска“.

• 26 февруари 2014 г., сряда, 18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Изложба колажи на Вислава Шимборска, представена
от Михал Рушинек

• 27 февруари 2014 г., четвъртък, 10.00 ч., СУ „Св. Климент Охридски“, зала 149
Работилница за студентите полска филология под ръководството
на Михал Рушинек
Съвместно с Факултета по славянски филологии на СУ

„Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В ПНР – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият сигурен елемент беше само Шимборска.

Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният – те са следи от приятелство и зов за приятелство“. (Леонард Нойгер)

* * *

Вислава Шимборска (1923-2012) – полска поетеса, есеистка, литературен критик, преводач, член и основател на Съюза на полските писатели, лауреат на Нобелова награда за литература, наградена с Ордена на Белия орел (2011) за приноса й за националната култура.

Михал Рушинек е адюнкт в катедрата по теория на литературата на факултета по полска филология на Ягелонския университет. Автор и преводач на няколко десетки книги за деца и възрастни. В периода 1996-2012 е секретар на Вислава Шимборска. Понастоящем е председател на УС на Фондация „Вислава Шимборска“.


Автор: Полски институт - София
24.02.2014 г. 15:43
Посетено: 817
Етикети: София, Полски институт, Вислава Шимборска, изложба колажи, Михал Рушинек
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/18642-sreshta-s-mihal-rushinek-predsedatel-na-fondatsiya-vislava-shimborska