Срещи

Силвия Чолева и "Гошко" на турне

Четения в Казанлък, Стара Загора и Бургас

Силвия Чолева и "Гошко" на турне


◊ СЪБИТИЕТО

Силвия Чолева представя сборника с разкази "Гошко" в Казанлък, Стара Загора и Бургас

С безценното съдействие на Библиотека Искра - Казанлък
. 24 февруари 2014, понеделник, 18.00
Място: клуб "Агарта", ул. "Шипченска епопея" 31

С безценното съдействие на Библиотека "Родина" - Стара Загора
. 25 февруари 2014, вторник, 18.00
Място: Kъща-музей „Гео Милев”

С безценното съдействие на Регионална библиотека "П. К. Яворов" - Бургас
. 26 февруари 2014, сряда, 18.00
Място: Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

„Гошко” е най-новата книга на Силвия Чолева. Това, което споява разказите в сборника, е преди всичко пресъздаването на житейското поведение на съвременния „герой” тук и сега. Нишките на външния свят и личната съдба се преплитат ту в синхрон, ту в опозиция, за да пленят въображението с фината чувствителност и магичното обаяние на таланта. В жанрово отношение сборникът съдържа както традиционни разкази, така и мистични, но всички те ни въвеждат във видимия и невидимия живот не толкова на героите, колкото на твореца. Разкази, в които краят често е начало на размисъл.
Иглика Василева

Това е книга за бързеите на самотата между нас и хората, които обичаме. Разказите на Силвия Чолева са плетеници от психологически коридори, в които чувствата ни се катерят нагоре - към свободата, към нищото. И целият сборник "Гошко" се превръща във вертикален лабиринт, в който близостта ни с писателката е безпощадна, неуловима.
Марин Бодаков

Къде започва един разказ, една история? Дали на мястото, където сега сме, място, което няма нищо общо със случилото се? Или започва там, където сме били тогава, когато това е станало? И къде свършва? Там, където е краят й? Или отзвучава след него, ехо, което няма край? Или краят на разказа не е в края му, а в неговото несвършване? В излиняването на историята, в умората на героите, в тяхното безразличие? Дали ако се върнем там днес, ако сме се връщали и се връщаме от време на време, станалото ще е все още непомръкнало, все така отчетливо, с такава сила на усещанията, както тогава? И този, който разказва, ведно с този, на когото разказва еднакво ще възприемат тази история? Ако не, тогава каква е историята? Какво си мислим, че разказваме и какво се чува от нашия разказ?
Силвия Чолева, Из разказа „Гарата”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Силвия Чолева е родена през 1959 г. в София. Завършила е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Пише поезия, фрагменти, литературна критика.

Издала е седем книги: “Детето на глухонемите” (1993), “Вход” (1996), “Отиване Връщане” (1997), “Внимателно” (2001, ИК "Жанет 45"), “Зими и лета” (2001, ИК "Жанет 45"), "Писма" (2007, ИК "Жанет 45"), "Картички" (2007, ИК "Жанет 45"), "Зелено и златно" (2010, ИК "Жанет 45"), "Гошко" (2013, ИК "Жанет 45")

За “Детето на глухонемите” получава наградата “Южна пролет” (1994). За “Внимателно” – Националната награда за поезия “Иван Николов” (2002). За "Писма" си подели Националната награда за поезия "Иван Николов" (2007) с Иван Желев ("Без пепел", Издателство "Български писател").

Редактира и издава заедно с поета Иван Теофилов списание за съвременна българска литература “Сезон” (1998-2003). Отговорен редактор в програма “Хр. Ботев” на БНР, където води предаването за култура Артефир. През 2007 г. получава награда “Хр. Г. Данов” за представяне на българската книга за Артефир на БНР. Главен редактор на списанието за пол, език и култура “алтера”.

Публикува текстове в културната периодика – “Литературен вестник”, “Култура”, “ЛИК”; водила е колонка във в. “Стършел”; пише ревюта за книги в различни списания. Преподава в Нов български университет как се пише есе. На София филм фест 2005 дебютира като сценарист с късометражния филм “Майка ми” на режисьорката Светла Цоцоркова.

Живее в София. Омъжена, с две деца. Обича кучетата и да седи в къщата си в с. Енина.


Автор: ИК Жанет 45
23.02.2014 г. 12:30
Посетено: 1088
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/18638-silviya-choleva-i-goshko-na-turne