Срещи

Модул "Българското кино от 60-те години на 20. век - антиконформистки проекции"

Два филма на Рангел Вълчанов в програмата през февруари

Модул "Българското кино от 60-те години на 20. век - антиконформистки проекции"


◊ СЪБИТИЕТО

Модул "Българското кино от 60-те години на 20. век - антиконформистки проекции"


• 8 февруари - "Слънцето и сянката"
• 22 февруари - "Вълчицата"

През 60-те години на 20. век правят своите значими професионални изяви в българското кино автори като: Бинка Желязкова, Христо Ганев, Рангел Вълчанов, Валери Петров, Христо Писков, Ирина Акташева, Любомир Шарланджиев, Борислав Шаралиев, Людмил Кирков, Методи Андонов. Те очертават с творбите си различния поглед, трансформиращ идеологемите на социализма в специфична личностна позиция. Филмите, които ще предложим в модула "Българско кино от 60-те години на 20. век - антиконформистки проекции" на публиката в Арт "На тъмно" Зона (Варна, ул. ”Стефан Стамболов” 2) са резултат от креативността на едно талантливо поколение. Финалната права на този период ще бъде 1968 г. (на 20 август с.г., СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират Чехословакия. България е първата държава, настояла за военна интервенция в Чехословакия). Кино заглавията предизвикат любопитство, защото повечето от тях са имали трудна съдба - били са обект на цензура или пък са били съпроводени с трудна и обширна полемика по време на т.нар. художествени съвети. Модулът предлага кинолектория преди прожекция с любопитни факти около филма. Модератор на събитието:
Елица Матеева

Вход свободен!

***

8 февруари от 17.00 ч.

Арт "На тъмно" Зона (Варна, ул. ”Стефан Стамболов” 2

"Слънцето и сянката"

. Наградата на ФИПРЕССИ за филма на Рангел Вълчанов от Международния филмов фестивал в Карлови вари (1962)
. Първа награда за "филм по проблемите на ядрената война" от Кинофестивала в Мелбърн, Австралия (1963)
. Награда "Джон Кенеди" от Кинофестивала в Лос Аламос (1964).

. Сценарист Валери Петров
. Режисьор Рангел Вълчанов
. Оператор Димо Коларов
. Музика Симеон Пиронков

В ролите: Анна Пруцнал, Георги Наумов, Густав Холоубек, Рангел Вълчанов и др.

Момче и момиче се срещат на морския бряг. Тя е дошла от Запад и е дъщеря на болен от рак атомен физик. Той е българин, син на архитект. Тя живее с мисълта за постоянната заплаха от атомна война. Той вярва в разума и бъдещето. Плажните игри и закачки, ведрото настроение не могат да бъдат помрачени от надвисналата опасност от евентуална бъдеща война. Любовта и животът ще победят силите на мрака.



Автор:
Организаторите
Публикация:
06.02.2014 г. 15:17
Посетено:
1222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/18539-modul-balgarskoto-kino-ot-60-te-godini-na-20-vek-antikonformistki-proektsii