Срещи

Албанският писател Фатос Конголи в Сливен

Представяне на "Сънят на Дамокъл"

◊ СЪБИТИЕТО

По покана на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в новосъздадения в Сливен Литературен салон гостува албанският писател Фатос Конголи, чиято среща с читателите бе водена от директорката на културното средище Росица Петрова-Василева и осъществена със съдействието на председателя на Фондация „Балканика” и директор на издателство „Библиотека-48”, Николай Стоянов. Тук присъства и директорът на Националния център за книгата и член на УС на Фондация „Балканика”, Игор Чипев.

Поводът за представянето – излезлият на български език роман на албанския творец „Сънят на Дамокъл” (превод от албански Зоя Костадинова, редактори Денис Коробко и Н. Стоянов, София: Атон, 2005 г.), събра много граждани, библиотечни работници, писатели, журналисти. Книгата  е удостоена с наградата „Балканика” за 2002 година, като изданието на български език е спечелило конкурс на Националния център за книгата.

Н. Стоянов запозна присъстващите с проблематиката на творбата и с историята на възникване на Фондация „Балканика”, със статута на наградата, системата на журиране и нейните носители през годините – изявени творци от балканските страни, сред които и българските писатели Антон Дончев (за „Странният рицар на Свещената книга”, 1998 г.) и Димитър Шумналиев (за „Влюбени разкази”, 2004 г.).

На перфектен френски и руски език Фатос Конголи говори за пригодността на мита за Дамокъл в отразяването на албанската действителност от близкото тоталитарно минало, за персонажите в романа и драматичната съдба на поколението, за учението си в Китай, за особеностите на творческия процес и др. и отговори на въпроси на присъстващите. Преводът бе осъществяван от Хр. Жечева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФАТОС КОНГОЛИ

Роденият на 12 януари 1944 г. в Елбасан, Централна Албания, Конголи  придобива математическо образование. Специализира три години в Китай (1961–1964 година), като се дипломира след обучение в Тиранския университет (1964-1967 г.). По-късно учителства в провинция Ната (1968-1969 г.). След преместването си в Тирана се отдава на писателска, редакторска и издателска дейност – в литературното списание „DRITA”, в издателска къща „Наим Фашери”, във вестник „RD”  (”Рилиндия демократике”) и др. Негови творби са преведени на френски, италиански, гръцки и др. езици.

Романът „Сънят на Дамокъл” „разказва за поколението, което расте комплексирано от някогашната източна тирания на Балканите. Приемам, че над главите на всички човешки същества виси по един дамоклев меч”, пояснява писателят. (”Нетинфо”, 2003).

Наградата „Балканика” за 2002 г. му е присъдена за романа „Сънят на Дамокъл” от 7-членно международно жури след излъчване на представители от националното жури във всяка от страните. През същата година за приза са номинирани и видните балкански писатели Данило Николик (Сърбия и Черна гора), Йоан Флора (Румъния), Енис Батур (Турция), Атанас Наковски (България), Димитър Башевски (Македония), Вангелис Хацианидис (Гърция).
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.02.2006 г. 13:42
Етикети:
Посетено:
1018
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/1809-albanskiyat-pisatel-fatos-kongoli-v-sliven