Срещи

Литературни дни в Дома на хумора и сатирата с ИК "Жанет 45" - Пловдив

Премиери в Габрово

Литературни дни в Дома на хумора и сатирата с ИК "Жанет 45" - Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 и 24 февруари Домът на хумора и сатирата в Габрово ще бъде домакин на две срещи с колоритни интелектуалци, представящи свои сатирични и хумористични творби, издадени от ИК „Жанет-45”.
Идеята за показването на хумористичната продукция на издателството именно в столицата на хумора принадлежи на неговия президент и собственик – г-жа Божана Апостолова.


◊ ПЪРВА СРЕЩА

На 23 февруари литературният критик Йордан Евтимов и актьорът Веселин Мезеклиев ще представят романа на Калин Илиев „Последният пощальон”. Това ще бъде и неговата премиера в родния град на автора.

Калин Илиев е роден в Габрово през 1956 г. Завършил е специалност „Българска филология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и първото му работно място е Домът на хумора и сатирата. С това време са свързани и началните му стъпки в литературното поприще, както и спечелената първа национална награда за пиеса на младежка тема.

Калин Илиев е автор на приказки за деца и възрастни, пиеси за драматичен и куклен театър: „Ключът”, „Приказка за края”, „Приказка за обърканото царство”, „Пикльото” и „Една конска сила”, поставени на сцените на Театър на Българската армия, Театър ”София”, Драматичен театър „Н.О.Масалитинов” – Пловдив, Драматичен театър „Сава Отнянов” – Русе, Централен куклен театър – София, Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово, Българска национална телевизия и други.

В момента в София се играят две негови пиеси: „Приказка за обърканото царство” в Централен куклен театър и „Една конска сила” в „Театър София”.

Негови произведения са реализирани в редица чужди страни – Германия, Румъния, Македония, Словения, Словакия, Украйна, Австрия. Носител е на национални и международни отличия за драматургия.

„Последният пощальон” е първият роман на автора и бележи своебразен връх в досегашното му развитие. Повествованието поддържа любопитството на читателя до края с типичните за плутовските романи премеждия по пътя. Тази ярка, модерна приказка се поглъща наведнъж, защото е сладкодумно разказана и увличаща, със запомнящи се образи и едно светло послание, така необходимо на днешния човек. „Последният пощальон” е спечелил конкурс на Националния център за книгата и е издаден от „Фондация за българска литература” и Издателска къща „Жанет- 45”.


◊ ВТОРА СРЕЩА

По време на втората литературна вечер на 24 февруари ще бъдат представени:

. Васил Сотиров и книгата му “Душата на компанията”;
. Виктор Самуилов и книгите му “Опако дете” и “Ние, мушмороците”;
. Здравко Попов и сборника му “Среща преди потопа”;
. Петър Софрониев и книгата му “Посока Запад”.

Домакините ще направят творчески портрети на авторите, а самите автори ще запознаят публиката със своите произведения и с удоволствие ще раздадат автографи на многобройните си почитатели.

Входът за литературните вечери е свободен за всички любители на словото от 5 до 105 години, които искат да заредят поизтощените си от всекидневието акумулатори с мъдрост, смях и остроумие.

Автор:
Дарина Маринчевска, Дом на хумора и сатирата - Габрово
Публикация:
20.02.2006 г. 14:38
Посетено:
683
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/1788-literaturni-dni-v-doma-na-humora-i-satirata-s-ik-zhanet-45-plovdiv