Срещи

Дискусия на тема "Православният духовник в съвременния свят"

Седмата от поредицата беседи и дискусии "Православие и съвремие"

Дискусия на тема "Православният духовник в съвременния свят"


◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България
и
Ателие–книжарница „Къща за птици“
Ви канят на седмата среща от поредицата беседи и дискусии под наслов
„Православие и съвремие“
на тема

„Православният духовник в съвременния свят“

15 октомври (вторник), 18:30 ч.
ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)


„Свещеникът трябва не само да бъде толкова чист, колкото подобава на човек, удостоен с такова велико служение, но е нужно... да познава всичко светско не по-лошо от онези, които се намират в света, но и да бъде по-свободен от него дори от монасите в планината", казва свети Йоан Златоуст в своето Шесто слово за свещенството. Как тези думи се съотнасят към образа на съвременния православен духовник?

На този и още въпроси, свързани с очакванията на общество и вярващи към духовника, както и с неговата мисия, отговор ще търсят участниците в поредната дискусия от поредицата "Православие и съвремие" на интернет портала Православие.БГ.


◊ УЧАСТНИЦИ

Архим. Поликарп Петров
Приема монашески постриг през 1996 г., три години по-късно е ръкоположен за йеромонах, а през 2008 г. е възведен в архимандритско достойнство. Основател е на първото в България православно радио „Сион" и на Манастирско издателство. От 1 август 2008 г. е на послушание във Видинска епархия, игумен е на Бдинския манастир „Успение Богородично" и е председател на видинския катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски". От 2011 г. е духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии.

Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов
Свещеник в храма „Св. Георги" в столичния квартал „Дървеница" и преподавател по теология в Пловдивския университет. Автор на книгите „Учението за Божията Майка в богословието на св. Григорий Палама", „Спасението на човека според св. Йоан Златоуст", „Въведение в богословието на отците", „Красотата на света" и „Православната вяра и живот".

Модератор: Доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)
Кога: 15 октомври (вторник), 18:30 ч.
Автор: Ателие–книжарница „Къща за птици“
13.10.2013 г. 17:34
Посетено: 1171
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/17818-diskusiya-na-tema-pravoslavniyat-duhovnik-v-savremenniya-svyat