Срещи

Прожекция на документалния филм на Нишияма Юджи "Правото на философия"

Японският философ Нишияма Юджи гостува в България

Прожекция на документалния филм на Нишияма Юджи "Правото на философия"


◊ ПОКАНА

Институтът за критически социални изследвания и
Културният център към СУ „Св. Климент Охридски”
Ви канят на прожекцията на

"Правото на философия"
Документален филм на Нишияма Юджи


25 септември 2013 г., 15:00 часа, Театрална зала на СУ

Продължителност: 90 мин.
Език: френски, с английски субтитри
Вход свободен.

 
На 25 септември японският философ Нишияма Юджи ще представи в Софийския университет своя документален филм „Правото на философия”, разказващ за интелектуалното и институционално предизвикателство на създадения от Жак Дерида, Франсоа Шатле, Жан-Пиер Фай и Доминик Льокур Международен философски колеж – Париж (Collège International de Philosophie).

В 16:45 ч., непосредствено след прожекцията на филма, ще се проведе и кръгла маса на тема „Хуманитаристика и институции”, по време на която ще се обсъди днешното състояние и проблемите при преподаването на философия, хуманитарни и социални науки. Неминуемо ще бъде засегнат и по-общия въпрос за ролята и мястото на хуманитаристиката във все по-враждебното към нея съвремие, както и отношението й с институциите като цяло.

В кръглата маса ще вземат участие: Нишияма Юджи, Александър Кьосев, Денница Габракова, Васил Видински, Тодор Христов, Тодор Петков. (На английски език)

На 26 септември, в 160 аудитория в Ректората на СУ, Нишияма Юджи ще изнесе и публичната лекция „Философия на катастрофата”. (На английски език.)

Пълната програма на гостуването на Нишияма Юджи ще откриете на http://culturecenter-su.org/?p=1992

* * *

Нишияма Юджи e роден 1971 г. Бакалавър по международни отношения (Университет Кобе), докторската си степен по философия получава в университета Хитоцубаши, Токио. Преподавал е в Токийския университет, в момента е доцент в Токийски столичен университет и директор на програма към Международния философски колеж – Париж (2010-2016). Сред книгите му са „Литературата като възражение – самота, приятелство и общност в мисълта на Морис Бланшо” (2007), „Философия и университет” (2009), „Правото на философия” (2011). Тази година (2013 г.) под негова редакция в Япония излезе сборника „Хуманитаристика и институции”, в който участват някои от най-големите имена на съвременната японска хуманитаристика, както и автори като Жан-Люк Нанси, Александър Гарсия Дютман, Франсиско Найщат и др.

Автор: Културен център СУ
24.09.2013 г. 15:36
Посетено: 1074
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/17677-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-na-nishiyama-yudzhi-pravoto-na-filosofiya