Срещи

Творци от три града отново заедно

Среща с младата Станислава Ташева

Творци от три града отново заедно


◊ ПОДНОВЕНАТА ТРАДИЦИЯ

От 2-3 години срещите между творците от трите съседни града Кърджали, Хасково и Димитровград вече са традиционни.

Миналата година за Св. Трифон Зарезан бе представена в Кърджали книгата на хасковската писателка Нина Момчилова “Лафе и мурафети”. Така братята по перо “зарязаха” с хумор на хасковски диалект. А в същия ден тази година, неслучайно, искрящата свежест на свещената напитка, виното, в Хасково беше заредена с поетична светлина. Книжката със стихове на Станислава Ташева от Кърджали, "Дъждовница", беше представена в хасковския Клуб на културните дейци. Препълнената с почитатели зала на Клуба реагира доста спонтанно и възторжено на поетичната и певческа дарба на Стася. Словото на председателката на КДК Ели Видева, озаглавено “В очакване на знак”, допълнително усили духовния градус на вечерта. В него тя отбеляза, че поезията на Стася е белязана с висока степен на оригиналност, асоциативност и метафористична знаковост.

Младата поетеса получи много поздравления и въпроси от публиката. Накрая тя поздрави присъстващите със знаковата фраза от нейната поезия “Намаште!”, което от непалски означава: ”Приветствам божествената светлина в теб!”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Станислава Ташева е родена на 24.04.1980 г. в Кърджали. През 2002г. завършва висшето си образование в УНСС – София. От 2003 г. работи като специалист информация и обучения към Програмата на ООН. В момента е финансов мениджър в Експетком” ЕООД – Кърджали.

Първата й поетична книга “Ние с теб различни...” излезе през 2002 г., а втората “Дъждовница” през 2005 г. Нейни редактори са Евтим Евтимов и Благовеста Касабова.

“Нейното асоциативно мислене и възприятие, способността й да пресътворява видяно и преживяно във въздействащи образи, владеенето на вътрешната динамика на стиха впечатляват и привличат читателя. Дано и бъдещите й поетични изяви да са също така стойностни, за да допринесат за високото развитие на съвременната българска поезия”, пожелават нейните редактори.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
15.02.2006 г. 13:46
Посетено:
847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/1767-tvortsi-ot-tri-grada-otnovo-zaedno