Срещи

Паметна вечер за Николай Хайтов в БАН

Вече излязоха десет тома от съчиненията на народния писател

◊ СЪБИТИЕТО

Паметна вечер за Николай Хайтов в БАН


Българските учени, общественици, писатели и много почитатели на творчеството на  акад. Николай Хайтов ще се съберат на паметна вечер, посветена на народния писател на 25 септември т.г. (сряда) от 18 ч. в големия салон на Централното управление на БАН.

Вечерта се организира от Българската академия на науките, Столична община и издателство „Захарий Стоянов”, което току-що пусна от печат поредния том от съчиненията на писателя. Този том е десетият и носи заглавие „
Гробът на Васил Левски”. Той е сборник с исторически и археологически свидетелства, излязъл през 2002 г. Въпреки документалния характер, разкрива умението на Николай Хайтов да полемизира, да доказва тезите си, да отстоява позиции и то с цветущ образен език. В послеслова си Николай Хайтов нарича филоксера опитите да се пресуши националното самочувствие и самосъзнание и презрението към родното, към отечеството, към държавата, в което е възпитано част от младото поколение в ерата на социалистическия и капиталистическия космополитизъм. За да завърши  с думите: „Сред най-мощните противоотрови срещу тази филоксера на ХХІ век е примерът на един от най-съвършените мъже, които човечеството е раждало – Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев от Карлово с прозвището Левски. този талисман на България трябва да бъде опазен, ако ни е драго и мило оцеляването на  българите и България.”  
           
На паметната вечер ще си припомним и другите девет тома от съчиненията на писателя, издавани от „Захарий Стоянов” и „Български писател”. А те са: том 1.
Шумки от габър. Хвъркатото корито; том 2. Диви разкази; том 3. Бодливата роза. Вълшебното огледало, том 4. През сито и решето; том 5. По света: Перуански записки; Африкански записки; Светогорски; том 6. Родопски властелини, том 7. „Хайдути”; том 8-9. Троянските коне в България. Книга 1-2.

Продължава работата и по следващите седем тома от съчиненията на народния писател.   
 

Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
23.09.2013 г. 11:34
Посетено:
1286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/17641-pametna-vecher-za-nikolay-haytov-v-ban