Срещи

Поетичен рецитал на американския поет Ричард Хартайс

Поезия в галерия "Богориди", Бургас

Поетичен рецитал на американския поет Ричард Хартайс


◊ ПОКАНА
 
Галерия „Богориди” – гр. Бургас
най-любезно ви кани на
 
поетичен рецитал
 
на видния американски поет Ричард Хартайс,

Президент на Фондация „Уилям Мередит”

С участието на българския поет и преводач Красин Химирски

20 септември 2013 г., петък  от 18,30 ч.
Галерия „Богориди”
Бургас, ул. „Богориди” № 48


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РИЧАРД ХАРТАЙС

Ричард Хартайс е американски поет, белетрист и преводач. Роден е в гр. Джонстаун, щата Пенсилвания. Работил е като помощник-лекар, преподавател, радио редактор и бизнесмен във фирма „Уестингхаус”. Първоначално живее в Бетесда, щат Мериленд, Уест Палм Бийч, щат Флорида и Ънкасвил, щат Кънектикът.

Бил е в Американския корпус на мира в Мароко.

Преподава литература в редица университети в САЩ и в Американския университет в Благоевград, където води курс по превод на поезия.

В течение на повече от три десетилетия поддържа тесни приятелски връзки с големия американски поет Уилям Мередит, лауреат на награда Пулицър и на Националната литературна награда на САЩ. У. Мередит е пилот доброволец през Втората световна война, като участва на Тихоокеанския фронт на военните действия. Той е дългогодишен президент на Американската академия на поетите и е поет-лауреат на САЩ. 
 
Ричард Хартайс е автор на поетичните книги:
“Четиринайсет жени” (”Forteen Women”), 1979 г.
“Марокански дневник” (”Morocco Journal”), 1981 г.
“Вътрешна география” (”Internal Geograaphy”), 1987 г.
“Да запазиш сърце“ (”Keeping Heart”), 1995 г.

Напоследък издава поетичните книги „Прованс” и   „Завет” (”Legacy”). През 1998 г. излиза съвместната поетична книга на У. Мередит и Р. Хартайс „Белият остров” ("The White Island”). Повечето от стиховете са посветени на различни български творци.
         
Публикува белетристичната книга „Маратон” (”Marathon”), 1989, в която използва дневника за приятелството си с У. Мередит. По „Маратон” по-късно e заснет игрален филм с режисьор индийският кинопроизводител Бижу Висуанат.

През 1998 г. издава романа „Сапфирено утро” (”Saphire Dawn”).

Темата за отношението на Уилям Мередит и Ричард Хартайс към България заслужава особено внимание.  Първото посещение на У. Мередит в България е през 1979 г., когато получава Международната Вапцарова награда.  Той превежда и издава антологията „Поети от България” (1986 г.). Тясното приятелство с българските творци води до големия рецитал на именити български поети (Г. Джагаров, Л. Левчев, Л. Еленков, В. Голев, Б. Божилов, Красин Химирски) в Конгресната библиотека във Вашингтон през 1981 г. Година по-късно Мередит получава остра сърдечна криза и му е поставена изкуствена клапа.

И през следващите години Мередит продължава да пътува до България, неизменно съпровождан  от Ричард Хартайс. Двамата американски поети участват активно в Софийските международни писателски срещи.

За заслугите им към българската култура и литература с президентски указ У. Мередит и Р. Хартайс получават българско гражданство през 1996 г.

Ричард Хартайс е съставител и редактор на антологичния сборник българска поезия „Прозорец към Черно море” (”Window on the Black Sea”), 1992 г. Р. Хартайс се изявява и като преводач, като превежда на английски стихове и разкази от френски, български и арабски езици.

Едно от най-значимите произведения на Ричард Хартайс на българска тема е неговото стихотворение „Пленер", вдъхновено от посещение на Батак по време на участието му в пленера през 2009 г. на български, руски, израелски и американски художници, посветен на 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство.


Автор:
Галерия „Богориди”, Бургас
Публикация:
17.09.2013 г. 11:39
Посетено:
1579
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/17611-poetichen-retsital-na-amerikanskiya-poet-richard-hartays