Срещи

Вечер, посветена на чешките литературни награди "Магнезия Литера" и "Чешка книга"

Съвременната чешка литература по света

Вечер, посветена на чешките литературни награди "Магнезия Литера" и "Чешка книга"


◊ СЪБИТИЕТО

Чешкият културен център Ви кани на
вечер, посветена на чешките литературни награди "Магнезия Литера" и "Чешка книга".


Гости на събитието ще бъдат литературният журналист Силвия Чолева и специалистът по чешка литература Ани Бурова, които ще прочетат откъси от книгите лауреати и ще представят двете престижни за писатели и издатели отличия.

Заповядайте на 3 юли от 18 часа в Чешкия център на ул. „Раковски“ 100.


◊ ЗА НАГРАДИТЕ

„Магнезия Литера“ (http://www.magnesia-litera.cz) е най-престижната чешка награда за литература, която се присъжда от 2002 г. от сдружение “Литера“. Наградата цели да насърчи качествената литература и добрите книги без оглед на жанра. Присъжда се в девет категории, като стремежът е да се обхване цялата чешка книжна продукция (награда „Магнезия Литера“ за: книга на годината, проза, поезия, книга за деца и младежи, литература на фактите, издателство, преводна литература, откритие на годината и наградата на читателите). Всяка категория има свое жури в състава, на което влизат литературоведи, критици, писатели, публицисти, литературни историци, типографи и др. За да се избегне твърда тясната специализация, победителите в категориите „Откритие на годината“ и „Книга на годината“ се избират от 300 анкетирани от книжния бранш – от университетски учени до библиотекари и книжари.

През 2013 година лауреат в главната категория „Книга на година“ е „Рибя кръв“ на Иржи Хаичек, издадена от „Host“.


„Чешка книга“ (http://www.ceskakniha.com) е чешка литературна награда с международно значение. Присъжда се за първи път през пролетта на 2012 година. В организацията й участват Чешките центрове в Мадрид, Виена, София и Париж. Организатор е независимо гражданско обединение със седалище в Прага, а събитието протича под патронажа на министъра на културата на Чешката република.

Наградата се присъжда ежегодно от седемчленно жури, съставено от академици, литературни преводачи и книжари, на една нова чешка прозаична творба, издадена от чешко издателство през предходната година. Целта й е да пропагандира съвременната чешка белетристика не само в Чехия, но и в чужбина. За целта е създаден институтът „Световни наблюдатели“, предназначен за чуждестранни издатели, проявяващи интерес към преводи на съвременни чешки автори. Статут на наблюдатели към Наградата „Чешка книга“ имат повече от двайсет издателства от осем страни и два континента, между които са и българските издателства „Сиела“, „Ерго“, „Sonm Publishers“ и „Жанет 45“. За първи път през тази година освен голямата награда се присъжда и награда на читателите.

Лауреати:
2012 Владимир Бинар: „Пяната на китаеца“ (Vladimír Binar: Číňanova pěna)
2013 Якуба Каталпа: „Немци“ (Jakuba Katalpa: Němci)
Автор:
Силвия Дерибеева
Публикация:
28.06.2013 г. 15:49
Посетено:
1545
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/17323-vecher-posvetena-na-cheshkite-literaturni-nagradi-magneziya-litera-i-cheshka-kniga