Срещи

Среща с режисьорката Мария Змарз-Кочанович

Прожекция на документалния й филм „Дневник.pl“

Среща с режисьорката Мария Змарз-Кочанович


◊ ПОКАНА

29 май 2013, 18.00 ч., (сряда)
ул. "Веслец" 12, Полски институт, вход свободен

Среща с режисьорката Мария Змарз-Кочанович
и прожекция на документалния й филм „Дневник.pl“

Филмът представлява портрет на младите поляци в годината на влизане на Полша в ЕС

Водещ – Людмила Дякова, гл. редактор на списание „Кино“
     
Мария Змарз-Кочанович – сценарист, режисьор. Една от най-известните полски документалистки. Автор на ок. 50 филма, представени на много международни фестивали и отличени с многобройни награди.
    

◊ ЗА ФИЛМА

„Дневник.pl” е документален филм-портрет на младите поляци в годината на влизане на Полша в ЕС. Те са представители на различни среди, хора, които не се познават и никога не са се срещали. Какви са младите поляци? Какво искат да постигнат в живота? От какво се страхуват? Как виждат бъдещето си? Какви шансове им дава Трета Полска република? Родина ли е за тях или сиво място, от което искат да избягат? Какво очакват след влизането на Полша в ЕС? Какво е различното в начина им на живот в зависимост от мястото на раждане, имуществен статус, образование? 
     
Филмът е награден на Фестивала на документалното кино "Nurt" със Голямата награда "за смелото и мъдро представяне на трудното навлизане в живота на шестима герои от поколението на 20-годишните".
   
След филма каним на дискусия – какво се е променило от заснемането на филма досега? Какво правят героите след тези 10 години? Какви са проблемите днес на младите поляци и българи? Дискусията ще води Людмила Дякова.

 


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
27.05.2013 г. 16:18
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/17096-sreshta-s-rezhisyorkata-mariya-zmarz-kochanovich