Срещи

Творческо гостуване на писатели в Сливен

Срещи и премиери на нови книги

◊ ДАМЯН ДАМЯНОВ - 71 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ

71-та годишнина от рождението на Дамян Дамянов бе отбелязана в родния му град с празничен концерт в зала „Зора”, изнесен от възпитаниците на Хуманитарната гимназия, чийто патрон е поетът.

Присъстващите се насладиха и на постановката по пиесата „Когато розите танцуват” от Валери Петров, подготвена от ученическия театрален състав (реж. Л. Гяурова, рък. Маргарита Маркова).

Тържеството бе почетено от ученици, гостуващата делегация от побратимения със Сливен град Текирдаг и училище „Намък Кемал”, с което гимназията е в договорни отношения; присъстваха съпругата на поета и зам.-министър на културата Надежда Захариева, творци, граждани.


◊ ПРЕМИЕРА НА ИВАН ГОЛЕВ "ДАНИ"

Поетесата Петя Александрова говори в Контакт-клуб „Германия” за романа на Иван Голев „Дани” (изд. ЕТ „Зебра” - ЕГ, 2005), номиниран за няколко национални литературни награди. Писателят обоснова

творческия замисъл, проблема за себевглеждането, любовта и битието в условията на прехода, особеностите на езика в творбата, работата си в сп. „Съвременник”. В обсъжденото участваха журналистката В. Седларска, писателите В. Найденов, В. Дойчинов, Ж. Кондев.


◊ ПРЕМИЕРА НА "СТАНКА ПЕНЧЕВА. ЛИТЕРТУРНА АНКЕТА"

В новосъздадения Литературен салон към РБ „Сава Доброплодни” писателката Иванка Денева представи книгата на Петя Александрова „Станка Пенчева. Литературна анкета (отг. ред. Д. Ковалакова, ИК

„Хермес”, Пл., 2005) - част от поредицата „Литературни анкети” на Института за литература при БАН. Личностно-човешкото и творческото начало са добре балансирани и представят голямата българска поетеса многостранно: с акцент на творческия процес и „лаборатория”, професионалните контакти и приятелства с видни творци на словото от миналото и днес, атмосферата в Съюза на писателите, съдбата на литературното й поколение и т.н.

На празничната вечер, водена от директорката на библиотеката Росица Петрова, прозвучаха стихове на поетесата, разказ на П. Александрова за общуването й със Ст. Пенчева, спомени на нейни съграждани за съвместните ученически години и културната атмосфера в Сливен от 30-40 г. на 20 в.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.01.2006 г. 11:59
Посетено:
840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/1702-tvorchesko-gostuvane-na-pisateli-v-sliven